marți, 7 mai 2013

Alea iacta est


Traducerea din latina ar fi : Zarurile au fost aruncate. Citatul este inca ( ..aiurea) utilizat pentru a defini o situatie din care nu se mai poate iesi, un punct depasit din care nu te mai poti intoarce. Situatiile in care ai luat deja o decizie si s-a inceput o actiune din care nu rezulta decat o victorie sau o infrangere.

Desigur citatul a trebuit sa fie spus de cineva la fel de celebru, iar Iulius Cezar a devenit extrem de celebru. Propozitia a fost spusa atunci cand trupele romane fidele lui au trecut raul Rubicon, marsaluind spre Roma.
Probleme insa. Trecerea raului Rubicon era interzisa de catre Senatul roman. Legea spunea clar: nici o armata romana nu va trece raul iar daca o armata trece raul atunci comandantul acesteia trebuie sa renunte la comanda si armata sa depuna imediat armele.
Iulius Cezar a ezitat dar, in cele din urma a dat ordinul de a nerespecta legea sacra romana. Si atunci "a aruncat zarurile" violand legea . De amintit ca el venea cu legiunile fidele tocmai din Galia. Venea la Roma pentru a prelua cu forta conducerea Imperiului. Adica o lovitura de stat. Loviturile de stat se dau la adapostul armatelor fidele si impotriva deciziilor Senatului ,violand legile.

Cezar l-a invins pe Pompei si a preluat conducerea Imperiului Roman. Daca pierdea ar fi fost omorat si el si legionarii care l-au urmat. Ulterior nu e de mirare ca a fost asasinat de un grup de patrioti ( cel putin Brutus era) pentru a preveni caderea Romei intr-o moharhie absoluta. Omul a fost omorat si nu ideea stupida. Au urmat vremuri tulburi pentru Roma. Dar asta este alta poveste.

Alea iacta est ! Se poate folosi in sedinte , discutii elevate, scrisori de despartire si oriunde ai nevoie a pari cult/elevat . A nu se exagera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...