joi, 23 mai 2013

Modernitatea hranire-digestie

" Modernitatea sub semnul ecuatiei hranire-digestie.-
Sensibilitatea devenita nespus de iritabila ( -moralist impodobita; cresterea sentimentului de mila -); cantitatea impresiilor disparate mai mare decat oricand; - cosmopolitismul mancarurilor, al literaturilor, al ziarelor, al formelor, al gusturilor, chiar si al peisajelor. Tempoul acestei directii de curgere este "prestissimo" ; impresiile se sterg; instinctiv, ne ferim sa adoptam ceva, in adancime, sa "digeram" ceva. - De aici rezulta o diminuare a capacitatii de digerare. Se instaleaza un soi de adaptare la aceasta supraincarcare cu impresii exterioare; omul se dezvata de actiune si nu mai reactioneaza decat la solicitarile venite din afara. El isi cheltuieste puterea partial in procesul de asimilare, partial in aparare, partial in raspunsuri-replica. Profunda diminuare a spontaneitatii; - istoricul, criticul, analistul, interpretul, observatorul, colectionarul, cititorul - toti sunt talente reactive- toti oameni de stiinta."


 Nietzsche - Aforisme

Incapacitatea contemporana a aprofundarii. O admirabila analiza critica a vietii cotidiene si a superficialitatii in tot si toate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...