marți, 21 mai 2013

Nu te pune cu Rabinul...

" Dupa judecata ingerilor si a sfintilor, il excomunicam, il alungam, il blestemam si il anatemizam pe Baruch de Espinoza, cu consimtamintul batranilor si al acestei sfinte adunari, inaintea cartilor sfinte : prin cele 613 precepte ce sunt scrise intru ele, cu anatema cu care Iosua a anatemizat cetatea Ierihonului, cu blestemul pe care Elisei l-a aruncat asupra copiilor si cu toate blestemele ce stau scrise in Lege. Blestemat sa fie ziua si blestemat sa fie noaptea. Blestemat sa fie la culcare si blestemat sa fie la sculare, blestemat la plecarea din casa si blestemat la intoarcere. Dumnezeu nu il va ierta, mania si furia Domnului vor fi starnite de azi inainte asupra acestui om si vor revarsa asupra lui toate blestemele ce stau scrise in Cartea Legii. Dumnezeu va distruge numele lui de sub ceruri si, spre ruina lui, il va sterge din toate triburile lui Israel, cu toate blestemele cerului care sunt scrise in Cartea Legii. "

Subiect : Baruch Spinoza. Acuzatia : filosofia lui.

Anatema a fost imediat aprobata de Vatican si de catre autoritatile calviniste din Olanda ( unde locuia Spinoza). Vina : filosof liber. Atat de multa ura au adunat impotriva lui incat chiar si dupa moarte l-au urmarit. I-au dezgropat mormantul, l-au profanat si trupul a disparut.


Ai crezut ca e simplu sa fii filosof ?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...