joi, 9 mai 2013

Probleme grave..solutii economice simple...

Preambul: Atat Comisia Europeana cat si Ministerul Tineretului si Sportului aloca sume considerabile ( da, in aceasta perioada) promovarii sportului. Totodata, extrem de multe studii internationale ( nu ale "cercetatorilor britanici" :) ) arata ca tinerii fac prea putin sport, obezitatea devine o boala si a tinerilor bla bla bla. Cunoastem.

In copilarie am avut doua locuri de joaca: maidanul ( adica plaja in cazul meu caci am avut privilegiul sa copilaresc in Constanta dar....in Constanta chiar pe malul marii) si curtea scolii. Curte in care ne adunam toti kinderii/adolescentii de prin zona ( colegi si de scoala, in diferite clase, teambuilding etc) sa jucam fie fotbal, fie baschet, fie ambele. Vacanta mare avea un orar clar : mare, plaja, apoi mancare, apoi fotbal, apoi baia de seara in mare si apoi tenis cu piciorul pe strada. Curtea scolii nu era luminata ( Scoala Generala 128 Constanta) si din aceasta cauza ne mutat pe strazi. Gandindu-ma retrospectiv faceam 1 ora de sport pe saptamina ( organizata de scoala conform orarului) si alte 4-5 ore de sport "in curte".  Pe zi.

Deci care este problema si care este solutia ? Simplu: de cativa ani ( sa fie 10-15 ? ) toate curtile scolilor/terenurile de sport sunt incuiate ! Pazite, incuiate, off limit . Nu ai voie sa intri acolo, sa te joci, indiferent de ora ( nu dorim sa stricam orele in desfasurare cu inevitabilele injuraturi specifice sporturilor masculine), anotimp sau perioada a anului scolar. Invariabil, copiii zac pe gardul scolii sau in fata blocurilor butonand de zor telefoane smart care ne fac cam stupid. Locuri pazite 24/7 de paznici, gardieni, firme de securitate samd. Deci pericol scazut de "vandalizarea" bunului public.

Intrebarea mea este simpla : de ce nu incepem operatiunea de promovare a sportului deschizand zonele in care acesta se poate practica ? Nu ar costa Nimic pe Nimeni si garantat am vedea aceste locuri de sport pline. Deschideti-le, invitati copii sa se joace pe ele, de asta au fost construite !

Hey ! Common sense people ! Sa incepem sa facem lucruri simple inaintea strategiilor guvernamentale sau europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...