marți, 14 mai 2013

Puterea ideilor.

Ideile lui Rousseau au influentat in mod determinant revolutia franceza atat din punct de vedere al reformelor democratice cat si al exceselor aparute. O revolutie contine intrinsec excese si anuleaza calea de mijloc pina la restabilirea ordinii. Sau la stabilirea/stabilizarea unei noi ordini.

O povestire ni-l infatiseaza pe Carlyle luand masa cu un om de afaceri caruia ii prezenta ideile sale revolutionare . Omul de afaceri devine insa obosit de locvacitatea ( adica vorbea mult..verifica DEX) lui Carlyle si il apostrofeaza:
- Idei si cuvinte domnule Carlyle. Doar idei si multe cuvinte. Nu fapte.
Evident deranjat Carlyle raspunde :
- Stimate domn, a fost odata un om numit Rousseau. El a scris carti pline de cuvinte si de idei. Apoi ideile si cartile s-au transformat in realitate. A doua editie a cartii sale a fost legata in pielea celor care au ras de prima editie. 

Mai puternice decat armatele: cuvintele si ideile. Poate din aceasta cauza toti tiranii au atacat cu sarguinta intelectualitatea.

Mit spulberat: povestirile/povestile despre cartile si lampadarele de la Auschwitz imbracate in piele umana s-au dovedit a fi false. De curand doar ,prin analize ADN.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...