joi, 27 iunie 2013

Antiphon, un filosof uitat

Din pacate nici macar Freud nu il citeaza pe Antiphon din Atena ca primul psihanalist din istoria omenirii. In ciudat faptului ca el a facut atat terapie psihanalitica cat a si explicat efectele psihanalizei acum 2000 de ani. In afara acestei revelatii Antiphon a promovat o etica individualista si antisociale care l-au introdus in categoria "blestemata" a filosofilor hedonisti.

"Physis contra nomos", legi naturale contra legilor civile, autonomie si libertate de actiune contra supunerii, a obedientei si dependentei fata de o transcendenta juridica, de o morala normativa- iata imperativul categoric al hedonismului antiphonian.." M.O.

Imperativele hedoniste sunt reinventate in revolutiile populare. Nu va trece mult timp pina cand protestatarii vor regasi acest imens rezervor de intelepciune antica, rezervor sigilat aproape de catre 2000 de ani de idealism platonician.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...