sâmbătă, 15 iunie 2013

Inevitabila schimbare.

Heraclit spunea ca nici un om nu poate pasi ( inota) de doua ori in acelasi rau. Apa raului curge si nu vei intra in aceeasi apa. Dar si omul se schimba in acelasi fel. Si omul si raul sunt in plina miscare , miscarea/ schimbarea fiind singura constanta a universului.

As adauga aici superba metafora a lui Borges : Cartea de nisip. Cartea in care ,de fiecare data cand o deschidem, citim altceva. Carte insa neavand ( in esenta) nimic magic. Magia vine din incapacitatea de a intelege. Cartea se schimba. Cititorul se schimba. Aidoma cartii si muzica se schimba. Melodiile vechi, reascultate, par noi si par a insemna altceva. Mintea noastra este in plina schimbare si ceva, mic sau mare, se schimba.  Poate din cauza asta apas obsendat butonul back inainte de a se termina o melodie. Vreau sa o retraiesc cand sunt aproape acelasi. In cele din urma micile schimbari aduc o mare schimbare si abandonez melodia.

Fizica atomica ne arata ( dpdv stiintific) aceasta constanta schimbare la nivel atomic. Medicina ne arata ca, inclusiv la nivelul dermei, suntem in plina reinnoire si refacere, schimbare.

Singura constanta : schimbarea. Singura certitudine: moartea. Tot o schimbare. In rest curgere, transformare si instabilitate.

Plecam si revenim in locuri dragi noua si ne par schimbate. Sunt. Dar schimbarea majora este intrinseca noua. Acceptand schimbarea inveti cursul naturii si al vietii. Agatandu-te de "constantele" vietii si ancorandu-te in "teren solid" nu faci decat sa te opui cursului natural al universului. Pluteste cu raul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...