luni, 22 iulie 2013

Filosofia dreptului.

Din punctul de vedere al ganditorului liber, filosofiile dreptului create de idealisti ( si in special ideile promovate de Kant, Hegel si Schopenhauer ) trebuiesc depasite cu deosebita gratie, migrandu-se astfel intr-o viziune hedonista a acestuia. Ca sa contrapunem doi alti mari filosofi moderni celor mai sus amintiti i-am aduce, in fata omenirii, sa ne sustina Hobbes si Rousseau.
Contractul hedonist al dreptului ( si evident, ca o consecinta directa, a politicii ) se fundamenteaza pe trei concepte laconic exprimate astfel :
- exista un drept natural care ne invata sa recunoastem imediat ceea ce este util pentru a nu face rau sau pentru a ne feri de suferinte si agresiuni;
- nu exista dauna, nedreptate sau vina daca partile implicate nu au incheiat un contract;
- justitia umana nu are o existenta intrinseca ci numai in functie de un anumit contract agreat bilateral.

Idei simple capabile sa schimbe lumea. Liberatea individuala ridicata la grad de religie si un simplu modus vivendi accesibil oamenilor liberi si educati. Doua necesitati neimplinite care ne-au dus la crearea unei justitii oarbe, ineficiente si arbitrare.

Si poate o anulare a acelui Fiat lux et pereat mundus care a dus la excesele justitiei in detrimentul dreptatii. ( a nu se confunda Dreptul si Dreptatea. Doar suna asemanator. )




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...