duminică, 6 octombrie 2013

Locul fiecarei opinii..

Exista puncte de vedere, generate de pozitia sociala a fiecaruia, de gradul de cultura, de aspiratiile existentiale ale fiecaruia. diferite, uneori chiar aparent antagonice dar, in esenta, complementare. Necesitatea dialogului "social" , o problema care framanta filosofia de peste 2000 de ani.

" Nu va place sa fiti egali cu multimea din punct de vedere politic ? Dar este drept sa li se nege membrilor aceluiasi stat aceleasi drepturi ? Mi se spune ca democratia nu este nici inteleapta, nici dreapta [literal, egala] si de asemenea ca bogatii sunt cei mai potriviti sa conduca. Dar voi raspunde mai intai ca demos inseamna intregul stat, iar oligarhia doar o parte, si in al doilea rand ca bogatii pot fi cei mai buni aparatori ai proprietatii, insa cei mai buni sfatuitori sunt oamenii inteligenti, iar cei mai buni ascultatori si judecatori ai argumentelor sunt cei multi. Iar intr-o democratie toate acestea se afla pe picior de egalitate, fie ca actioneaza separat, fie impreuna. " 

Frumoasa explicatie folosita ( potrivit lui Tucidide) in discursul lui Athenagoras, liderul democratic al Syracusei.

Ca o alta precizare: ceea ce imi place ca idee sau discurs ( de exemplu idea mai sus mentionata) nu reprezinta in mod automat si ceea ce eu cred. Democratia, utopie sublima a omenirii , sortita esecului constant. Pot fi de acord cu argumentul potrivit caruia oligarhia este cea mai buna aparatoare a proprietatii. Sunt intristat ca nu (mai) exista o categorie sociala a "inteligentilor" ( sofistii, filosofii, oamenii de cultura si ganditorii autentici) dar nu cred -deloc-  ca "cei multi" sunt cei mai buni judecatori.

O utopie frumoasa care insa a cauzat mai multa suferinta sociala decat multe oligarhii exacerbate. Inexistenta unui alt/nou sistem social insa va mentine democratia ca singura forma de guvernare pina cand vom gasi o cale mai naturala. Din pacate (iarasi) este faptul ca, aparent, nimeni nu mai cauta activ aceasta cale spre noua guvernare. Repros adus insa nu oamenilor politici ci filosofiei moderne si "oamenilor inteligenti". Turnul de fildes ca o condamnare a umanitatii. Singura forma de guvernare care incearca sa castige teren este dictatura religioasa.

Trista umanitate care ti-ai marginalizat ganditorii punandu-te astfel la dispozitia exceselor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...