luni, 26 ianuarie 2015

Urbi et orbi ( rep.)

Traducerea simpla ar fi : Pentru oras si pentru lume. Insemnand : Pentru orasul Roma si pentru intreaga lume. Veche binecuvantare catolica din vremea Imperiului Roman cand Roma era centrul lumii.
Este folosita astazi de papa de Paste, de Craciun si cand este numit. Rareori cand apar pelerini sau cand este Anul nou. Daca papa are pofta sa o zica.
Binecuvantarea vine si ca o iertare a pacatelor lumii. In zilele noastre iertarea pacatelor s-a ieftinit devenind si gratuita. Nu se mai vand indulgente de ceva vreme.

Textul complet ar fi insa cu indicatii scenice :

Sancti Apostoli Petrus et Paulus: de quorum potestate et auctoritate confidimus ipsi intercedant pro nobis ad Dominum.
Raspunde: Amen.
Precibus et meritis beatæ Mariae semper Virginis, beati Michaelis Archangeli, beati Ioannis Baptistæ, et sanctorum Apostolorum Petri et Pauli et omnium Sanctorum misereatur vestri omnipotens Deus; et dimissis omnibus peccatis vestris, perducat vos Iesus Christus ad vitam æternam.
Raspunde: Amen.
Indulgentiam, absolutionem et remissionem omnium peccatorum vestrorum, spatium verae et fructuosae poenitentiæ, cor semper penitens, et emendationem vitae, gratiam et consolationem Sancti Spiritus; et finalem perseverantiam in bonis operibus tribuat vobis omnipotens et misericors Dominus.
Raspunde: Amen.
Et benedictio Dei omnipotentis, Patris et Filii et Spiritus Sancti descendat super vos et maneat semper.
Raspunde: Amen.

Mda...latina este limba oficiala in statul Vatican.Care este cel mai mic stat independent din lume (0,44 km patrati). Cu forme legale din 1929 insa. Multumita dictatorului fascist Mussolini. Care de altfel a decretat ca religia catolica este singura religie de stat in Italia. Cu forma de guvernamant monarhia ( papa devine automat si monarh ). Desi mic (cca 1000 persoane populatie stabila) are propriul sistem de telefonie, servicii postale (mai bune decat posta italiana drept pentru care multi cetateni ai Romei folosesc posta papala), statii radio (emit in peste 44 de limbi), sistem bancar si o mica armata - Garzile Elvetiene care ,incepand cu anul 1506, au inlocuit mercenarii care pina atunci il aparasera pe papa. Ca sa devii Garda Elvetiana trebuie sa ai intre 19-30 ani, sa fi fost antrenat de armata elvetiana, sa fii catolic, sa ai peste 1,75 si sa fii...elvetian. Ei il apara pe papa. Si cam atat caci rata criminalitatii este mult mai mare decat in Italia si 90% din crime raman nerezolvate. Economia se bazeaza pe taxele colectate din toata lumea si pe turism. Cetatenia nu se mosteneste prin nastere ci este acordata.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...