duminică, 12 iunie 2016

Despre sală. Versiunea stoică.

"Este semnul unei minți nătângi să zăbovească asupra celor ce țin de trup, cum ar fi să facă gimnastică vreme îndelungată, să mănânce vreme îndelungată, să bea vreme îndelungată, să se ușureze vreme îndelungată, să se împerecheze vreme îndelungată.
Acestea însă se cuvine să fie făcute de la sine: atenția toată să fie îndreptată asupra mintii. "

Epictet. Manualul.

Stoicismul care pare să capete forță în lumea modernă are reguli simple, clare, dure și antagonice modului de viata "modern-cool".  Am putea însă spera măcar să fie acordată mintii, gândirii, procesului de gândire tot atât timp cat este acordat trupului. Din faimosul "mens sana in corpore sana" a rămas doar corpore. Hedonism prost înțeles născător de depresii și aberații existențiale. Macho și curva ca expresie a ceea a ce devine preocuparea pseudo-hedonist egocentristă promovată de consumerismul modern a vieții moderne. Lumea deprivată de minte și spirit, refugiată în imediat și satisfacția animalică, duce la o sfâșiere a individului. Mai devreme sau mai târziu.
Lecțiile unui sclav-filosof, eliberat din sclavia fizică și spirituală , către sclavii (neliberați) lumii moderne.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...