luni, 11 iulie 2016

Falsa alegere

"Putină știință ne îndepărtează de Dumnezeu, mare parte de știință ne readuce la el."
Louis Pasteur ( da, acel Louis Pasteur care a inventat vaccinul).

Cu el ar fi fost de acord și :
- Gregor Mendel - cel care a fundamentat legile eredității. Călugăr austriac.
- Edouard Branly - cel care a inventat radioconductorul. Profesor Institutul Catolic Paris.
- Georges Lemaitre - astrofizician belgian ( concepe teoria Big Bang). Canonic.
- Guglielmo Marconi (unde hertziene), Louis de Broglie ( premiul Nobel pentru fizică), Jerome Lejeune ( genetician) .. toți preoți sau canonici. S.a.m.d

Undeva, de curând, atât știința laică cat și biserica au început să capete poziții agresiv divergente și să creeze o falsă dilemă : știință sau credință. Au creat poziții aparent ireconciliabile forțându-ne să ne îndepărtăm de adevăr : nu este absolut nici un antagonism. Nici o alegere clară. Nu există "sau" , "sau". Există "și". Există coerentă și complementaritate.

Nici măcar filosofia laică, modernă nu prosperă singură și asumând ( aprioric) lipsa Zeului.  Orgolii născătoare de divergente, depresii si uri nejustificate. Război fals intre știință / atei și credință / credincioși.

Nevoia de împăcare la nivel global. Nevoia de a recunoaște că și celalalt poate avea dreptate. Nevoia de a colabora și a înceta excluderea.

Divide et impera. Trist dicton al organizațiilor conducătoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...