sâmbătă, 20 august 2016

Mândria de a fi român. Apatrizilor !

Ne place să ne definim și să ne mândrim că suntem români. Ceea ce as vrea să înțeleg este: prin ce ne manifestăm zilnic apartenenta la poporul român ?
A fi român înseamnă doar a fi născut în spațiul geografic al României ? A avea părinți de cetățenie română ? A avea un act pe care sa scriem "român" ? Ar fi o tâmpenie să fie asa....
Unii scriitori au definit românismul ca un destin. Un destin comun care însă nu este împărtășit de majoritatea celor care se identifică ca români.
Deci, întrebarea nu pare a avea un răspuns general. Cred că fiecare ar trebui/putea să își dea singur răspunsul la această întrebare.
Mai ales cred că zilnic am putea să ne repetăm întrebările: ce am făcut eu astăzi pentru a fi român ? Pentru România ? Pentru poporul din care pretind că fac parte? Poate să ne amintim de vorbele unui președinte american și să le parafrazăm : nu întreba ce poate face România pentru tine, ci ce ai făcut tu sau ai putea face pentru România.
Sunt ferm convins că, imensa majoritate a "românilor" nu au făcut nimic pentru românism, niciodată în viata lor. Si mai mult, pot sa pun pariu că imensa majoritate a concetățenilor mei nu și-au pus niciodată întrebările acestea. Nu poți fi ceva ce nu înțelegi sau definești.
Întrebări care ar trebui repetate zilnic, ca o mantră. Poate în felul asta vom scăpa de "blestemul" mediocrității acestui popor.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...