vineri, 10 noiembrie 2017

Paranteze moharhice

Monarhia este un sistem politic ( desuet cred eu) care centralizează toată puterea statului în mâinile unui monarh. Ea urmează regula eredității cu primatul copiilor legitimi de sex masculin (principiul primogeniturii cognatice cu preferință masculină).
Probabil cea mai mare diferență in fata sistemul democratic este faptul că monarhul nu este ales de popor ( de "demos") ci este pus de Dumnezeu. Monarhul este deasupra voinței populare sau a discuțiilor politice fiind elevat de alegerile divinității. 
In actualul scandal toată lumea pare să fie în eroare. Printul Duda afirma ieri : „Le reamintesc tuturor că iubirea și respectul unui popor se câștigă, nu se obțin cu forţa“. Eronat: doar voința Divină este responsabilă pentru alegerea unui monarh. Iubirea și respectul unui popor pot să te propulseze ca Președinte democratic. Nu ca Monarh. De altfel uită Printul Duda că la împlinirea vârstei de 25 de ani (1 aprilie 2010), Nicolae a primit titlul de Principe al României, cu rangul și apelativul de Alteță Regală.
De altfel, în data de 30 decembrie 2007, într-o ceremonie privată, Regele Mihai a promulgat noul Statut al Casei Regale  „Coroana României va trece de la Șeful Casei Regale la primul născut bărbat, și, în lipsa unui bărbat, la prima născută femeie.“. Nu discutăm acum legalitatea sau nelegalitatea acestui act unilateral.

Situatia arată astfel :
MS Regele Mihai I (n. 1921)
(1) ASR Principesa Moștenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României (n. 1949)
(2) ASR Principesa Elena a României (n. 1950)
        Nicholas Medforth-Mills (n. 1985)
(3) Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills (n. 1989)
    Irina Walker (n. 1953)
    Michael Kreuger (n. 1985)
    Angelica Kreuger (n. 1986)
(4) ASR Principesa Sofia a României (n. 1957)
(5) Elisabeta Maria Biarneix de Laufenburg (n. 1999)
(6) ASR Principesa Maria a României (n. 1964)


Respectând principiul primogeniturii cognatice cu preferință masculină următorul este Nicolae.
Dar el este refuzat de Casa Regală.

Trist spectacol de circ care aruncă în derizoriu fosta Casă Regală. Zic "fosta" pentru că ea și-a încetat existenta în momentul abdicării de la Tronul României și instaurarea unui alt regim.
Voința Divină are căi nebănuite și, chiar dacă nu suntem de acord cu ce s-a întâmplat, trebuie respectată și acceptată. Punând la îndoială voința divină în aceasta problemă, dispare și problema, regalitatea neputând exista fără aceasta Voință.

Nihil Sine Deo ?

Desigur, totul este o umilă opinie. Personală. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...