sâmbătă, 10 martie 2018

Drept sau indreptat ?

Trei cuvinte simple ale împăratului filosof, Marcus Aurelius mă bântuie :
 Ὀρθός, μὴ ὀρθούμενος - Cartea a VII, 12

Tradus în romană ca " Vei fi drept, sau vei fi îndreptat."
Traducerea nu este simplă, în engleză având variantele :
Be thou erect, or be made erect.
Either shew yourself as one always upright, or as one well corrected and amended.

iar în franceza :
Droit, ou redressé. 

Cred însă că traducerea corectă este și mai simplă : " Drept sau îndreptat"

Lipsa chiar a unei explicații este aidoma unei sentințe definitive, fără posibilitatea de recurs sau de discuții. Fără dubii, interpretări sau compromisuri. Drept SAU Îndreptat.

Căci Marcus Aurelius nu crede a exista posibilitatea de a scăpa de dreptate. De a face lucrurile drepte, corecte în viată. Sentința, aidoma unei condamnări la moarte este clară: Tu vei fi drept și vei face lucrurile drepte sau Tu vei fi îndreptat de către ceilalți , de către Stat sau, în cazul cel mai grav, vei fi îndreptat de către Zeu. In timpul vieții - ceea ce este alegerea plină de speranță- sau după scurgerea acesteia, non-alegere și sentință eternă.

Pentru că nu poate exista în universul stoic sau cel creștin a altă posibilitate.

Drept sau îndreptat. Ὀρθός, μὴ ὀρθούμενος.

Alegerea nu este existentă, pare o suspendare a liberului arbitru. El însă încă exista prin posibilitatea de a acționa tu. Înainte de a fi tu îndreptat.

Amenințare fățișă, clară, dură și fără cale de compromis.
Ὀρθός, μὴ ὀρθούμενος

Iarăși și iarăși descopăr geniul lui Marcus Aurelius în cuvintele simple, în exprimările clare. Si ai tendința să treci peste ele în grabă. Si când să treci te lovește adevărul simplu în fată : " Vei fi drept, sau vei fi îndreptat".  Momentul de care lumea se sperie: filosofia renunțând la mănuși și, cu răceală și indiferentă, aruncând sentința. Nu o poți contesta. Ce poți este să acționezi imediat: să fi Drept tu înainte de a fi Îndreptat.

Mantră a unei osândiri vremelnice sau eterne. Ὀρθός, μὴ ὀρθούμενος.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...