luni, 2 septembrie 2013

Impotriva limbajului academic

Intru totul este potrivit ca despre tot ceea ce este maret - adica avand mult inteles pentru cel dotat cu puterea rara de intelegere - sa se vorbeasca doar pe scurt si ( prin aceasta) obscur, astfel ca spiritul calp sa-si lamureasca aceste spuse mai degraba ca fiind lipsite de sens decat sa si le traduca in propria lui goliciune de sens. Caci spiritele vulgare au o abilitate uracioasa de a nu vedea in cea mai profunda si mai bogata spusa nimic altceva decat propria lor opinie marunta , de toate zilele.

Johann Paul Friedrich Richter

As putea fi de acord cu Jean Paul din acest punct de vedere si accepta limbajul academic, didactic, steril, incalcit care pazeste cu armura plictiselii operele filosofice. Doar daca as crede ca aceste spirite vulgare ar avea o aplecare catre aceste opere. Personal insa cred ca filosofia se apara de o "amenintare' care nu exista. Nu, vulgarul/vulgul nu este interesat, nu va citi , nu va reactiona, nu va rastalmaci. El este suveran si nu are nevoie sa intelegea, sa citeasca, sa atace. Doar el asigura majoritatea. Punem ghimpi pe ceva ce (aproape) nimeni nu (mai) vrea, alienand in acelasi timp tinerii dornici de cunoastere. 

Neputand crede insa asa ceva raman un iubitor al simplitatii exprimarii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...