miercuri, 6 aprilie 2016

Nevoia de istorie vie

" Aceasta considerație este inactuală pentru că încearcă să interpreteze drept un rău, un inconvenient și un defect ceva de care epoca noastră este pe drept cuvânt mandră, anume cultura sa istorică, pentru că eu cred că suntem devorați de febra istoriei și-ar trebui măcar să ne dăm seama de asta. "

Nietzsche - Considerații inactuale ( lucrare puțin cunoscută, sublinierile îmi aparțin)

De undeva, din străfundurile noastre, iese, de neoprit o mândrie și o sete de cultura noastră istorică. Mediocrii intelectualității interpretează această mișcare ca un neo-legionarism, un extremism-tracist, pelasg, o încercare de reformare/reformulare a istoriei oficiale. Este însa în speță refugierea în cultura noastră istorică de unde vom găsi forța să învingem lumea actuală. Ca un copac care are nevoie de rădăcini puternice înainte de a înfrunta furtuna. Istoria nu este moartă, ea creează, ea modifică și prezentul dar poate modela viitorul. Ușor este a scrie sarcastic împotriva acestor curente de revigorare a istoriei, greu este însă a înțelege esența și nevoile pe care acestea le satisfac. 
Istoria, folclorul, etnografia -răzbătând în ia populara sau în melodiile rock actuale- .. toate sunt semnele unei nevoi de revigorare.
Vom muri si vom fi liberi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...