duminică, 17 iulie 2016

Vise deturnate..

Trei evenimente majore au zdruncinat lumea civilizată în ultima săptămână:
- asasinatele din Dallas;
- atacul terorist din Nisa și
- încercarea eșuată de lovitură de stat din Turcia.

Deși aparent disparate și neavând o conexiune evidentă, eu le consider efectele acelorași cauze. Dezagregarea sistemul de valori european. Dezagregarea democrației, în forma ei modernă. Prăbușirea idealului Republicii lui Platon, înainte de a fi realizat complet.

Visul american ,exprimat atât de frumos de Martin Luther King Jr., nu includea asasinarea forțelor de ordine. Nu includea promovarea unei idei de separație ( segregare rasială ) din celălalt sens : negrii împotriva albilor. Si totuși aici am ajuns. Pentru că este o minciună ascunsă sub sloganul "black lives matter" din perspectiva în care demonstrațiile și atacurile au demonstrat că "white lives doesn't matter". Visul american din aceea perioadă era de " all lives matters". Idea constituirii unui stat rasial negru în cadrul SUA ne arată care este finalitatea dorită de mișcările Panterelor negre.
Omorârea , fără discernământ, a forțelor de ordine, a reprezentanților ordinii și statului de drept, care asistau la manifestație pentru a-i proteja pe manifestanți arată exacerbarea luptei rasiale în SUA și violentele ce vor urma. Pentru că aceste acțiuni sunt doar începutul. Legea Talionului revine: ochi pentru ochi. Deși știm deja că această cale va lasă toată omenirea chioară ( în cel mai bun caz).

Atacul terorist de la Nisa este o nouă filă neagră din istoria asediului Europei de către Islam. Doar un orb nu ar remarca cum istoria prăbușirii Imperiului Roman se rescrie sub ochii noștri. "Cine nu învață din istorie este obligat sa o repete" ( Edmund Burke, 1729-1797 a spus asta și nu George Santayana sau Kurt Vonnegut, cum va învață Facebook). Si Imperiul Roman s-a prăbușit atunci sub asaltul unei noi religii ( în acel caz creștinismul ) și al atacurilor barbarilor. In acest ritm, Fortăreața Europa se va prăbuși și , aidoma Romei, ne vom vedea monumentele șterse, cultura uitată și idealurile democratice înlocuite cu cele barbare. Momentul în care Europa este incapabilă să se apere fiind împiedicată de propriile idei , de propria compasiune și de ideea de "politically correctness".  Imbecilitate absoluta a unor generații degenerate.

Desi au trecut doar două zile de la lovitura de stat eșuată, tind să cred ca am avut încredere în "instinctul" meu din primele minute ale acesteia : o ultimă încercare a armatei turce, garantă a democrației și a statului de drept ( conform voinței creatorului Turciei moderne- Kemal Ataturk) , de a restabili statul laic într-o Turcie condusă de un nou Pasă care merge spre crearea unui nou Sultanat Turc. Visul sfărâmat al lui Ataturk. Turcia epurată de apărătorii legilor constituționale ( arestarea a peste 2700 de judecători ) , de idealiștii armatei ( probabil cei trădați de colegii lor care i-au abandonat în primele minute), de orice opoziție democratică. Înlocuind judecătorii cu ... imamii aplicând Sharia ? In curând, da.

Vise spulberate. Deși s-a crezut că mersul spre o societate mai bună , dreaptă, echidistantă, laică și echitabilă este de neoprit, vedem că ne-am înșelat. Visele pot fi asasinate. Deturnate. Încarcerate. Visele se mențin prin luptă, prin muncă, prin acțiuni clare, reale, pozitive.

Reacția actuala a Europei ? Stupoare. Indignare. Discuții în consilii. Căutarea scuzelor atacatorilor. Paralizie în fata agresiunii barbare. Incapacitatea de a accepta realitate. Hanibal nu este "ante portas", el a intrat deja și face măceluri.

Tristă Istorie modernă care prefigurează un nou "Dark Age". Identic celui precedent , marcat de abuzuri, de extremism religios, de lipsa legii și anularea progreselor sociale, culturale, de drept și ștergerea idealurilor istoriei.

Europa poate fi, vremelnic distrusă. Europa însă nu va dispărea. Noi însă vom fi martorii decăderii ei. Europa va renaște. Păcat că nu o salvăm. Fiecare. Prin acțiuni posibile la nivel individual. Privește-te în oglinda și în adâncul tău și vei vedea despre ce vorbesc.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...