duminică, 10 septembrie 2017

Dacopatie ?

In ultima perioada am auzit destul de multe opinii ( în imensa majoritate aprobatoare) despre "dacopatie". Pare un subiect "trendy" și l-as fi ignorat cu delicatețe dacă nu m-ar fi înconjurat. Si cum nimeni nu îmi cere părerea, sunt bucuros sa o prezint.
De unde a început "trend"-ul. Aparent de o carte scrisa de un anumit Dan Alex: Dacopatia și alte rătăciri românești. Editura mare ca deh... se poarta sentimentele anti-naționale.
Câteva citate revelatoare :
- tăblițele de la Tărtăria se puneau probabil pe toaletele publice ale Culturii Turdaș
- Călușarul este „un dans specific unei societăți HOMOSEXUALE ințiatice”
- Petre Țuțea era un „babalâc cu verbul dezlânat” 
- „Mult e dulce și apoasă limba ce-o vorbim.”
-„Încolțit, întotdeauna am pupat mâna popii; prin țări musulmane primejdioase am dezvoltat, de asemenea, salutare tehnici de supraviețuire care includ capacitatea de a recita, strategic și la comandă, surate (versete) întregi din Coran.”
Despre chipul lui Decebal ce străjuiește Clisura Dunării : " „Un simbol nimerit al identității de substituție, căutat astăzi de mulți români, și numită de mine dacopatie, este chipul lui Decebal care sluțește coperta acestei cărți.”

Exista voci avizate care au desființat cartea ( ex. : http://ioncoja.ro/dacofobia-lui-dan-alexe-si-alte-rataciri-ne-romanesti/ ). Nu aceasta este intenția mea. Nici sa minimalizez credibilitatea autorului. Nu poți minimaliza ceva atât de mic și intrinsec suspect ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Alexe). 

Doar opinia mea legata de "pericolele dacopatiei". 
Presupunând ca toate informațiile legate de daci, pelasgi, Sarmisagetusa, geto-daci ar fi pure invenții moderne. ( Vom face asta ignorând sutele de istorii antice care fundamentează istoria antica, izvoare care atesta aceste "invenții".) Presupunem ca totul este o poveste. Niște exagerări ( si da, sunt convins ca exagerările legate de istoria glorioasa a dacilor fac numai rău, mai mult rău decât toți dan alexii). Povesti. Cui fac ele rău ? Ce este atât de greșit în ignorarea lor ? Ce pot naște aceste povesti dacă nu sunt combătute proletar ? 
Mândrie națională ? Respect de sine ? Recuperarea unei bucăți de mândrie în fata mizeriilor cotidiene ? Cel care proclama ca totul s-a născut în spațiul romanesc ce rău poate face ? Va porni un război ? In istoria noastră nu am atacat pe nimeni. Am ripostat și am dorit sa ne luam pământul înapoi. Care este pericolul "dacopatiei" cu care lupta toți semidocții contemporani ? Ne ferim de țăranul care se simte mândru de istoria lui ? Pentru ca va face.... ce ? Ne ferim de tineretul care crede ca s-a născut într-o țară binecuvântată caci .... va face ce ? 

Admițând aberațiile semidocților : totul este o poveste. De ce atâta violenta în a o combate ? Oamenii visează frumos. Sa le distrugem visele. Sa le distrugem imaginea unui trecut glorios care ar putea indemna la... crearea unui viitor pe măsură ? 

De ce atâta ura ? Si abnegație distructiva ?  De ce atâta promovare ? 
A pretinde ca ești roman și a distruge visul frumos ( chiar dacă este doar un vis) al contemporanilor tai este aberant. Asta doar dacă nu ți-ai făcut un scop de a-ți câștiga existenta din scandaluri ( dl Alexe are doar doua cărți publicate. Ambele la Humanitas. Prima este :Dan Alexe, „Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase”, Humanitas, 2014).

Dar tu care subscrii acestui curent condamnând "dacopatia", de ce o faci ? 

Concluzie personala : un cretin semidoct, dorința de câștiga un ban, un editor tâmpit, niște imbecili care găsesc a fi elevați distrugându-și propriul trecut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...