sâmbătă, 11 septembrie 2021

Unind puncte pe hârtia memoriei.

 

Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara orașului Varna). Al doilea este pentru a ne întări supărarea ca, niște politicieni nepricepuți, au cedat jumătate din Dobrogea Bulgariei. Poate cel mai des întâlnit motiv este vizitarea castelului de la Balcic. Comandat de regina Maria din fondurile Casei Regale. Adică din impozitele noastre. Nu e bai. Acum ne iau bulgarii taxe peste taxe de acces la ceva ce noi am construit. Sa le fie de bine.

Multi vizitatori dar, judecând după numerele de înmatriculare ale mașinilor din parcare, majoritatea romani. Si asta e de bine. Ne cunoaștem cultura si vestigiile casei regale.

Desigur grădinile sunt multe mai impresionante decât castelul ca atare. Castele avem mai frumoase si, judecând după dimensiuni, cu greu îl putem încadra in cuvântul „castel”. Poate in „domeniul” de retragere-exil al Reginei Maria.

Grădinile, impresionante artistic, ascund un mic secret puțin cunoscut: sunt o erezie. Grădinile Balcic sunt grădini Baha’i. Conform Wikipedia:

“[…] Credința Bahá'í sau religia bahaistă este o religie monoteistă întemeiată de Mírzá Husayn-'Alí Núrí poreclit Bahá'u'lláh (în limba arabă „Slava Domnului”) în secolul al XIX-lea în Persia. Numărul bahaiștilor în lume este de aproximativ 6 milioane, fiind răspândiți în peste 200 de țări. În multe din orașele mari ale lumii se află așezăminte, uneori și chiar temple bahaiste. În București există o casă bahaistă în zona pieței Romane.

Conform învățăturilor bahaiste, evenimentele religioase din istorie sunt văzute ca un formând un proces educațional evolutiv pentru omenire, prin intermediul mesagerilor lui Dumnezeu (marii profeți) socotiți ca „Manifestări ale lui Dumnezeu”, printre ei numărându-se Moise, Buddha, Isus Christos, Mahomed... Bahá'u'lláh este văzut ca cel mai recent, dar nu ultimul dintre aceștia. El s-a prezentat ca fiind Mesia-al Mahdi, așteptatul Salvator al lumii și Învățătorul prevestit în Creștinism, Islamism, Hinduism, Budism, și în alte religii, cu misiunea de a stabili o bază fermă pentru unitatea religiilor din întreaga lume pentru a inaugura o eră de pace și dreptate, care inevitabil va veni conform credinței Bahá'í. […]”

Adică o erezie moderna, cea din care a apărut curentul „New Age”. Erezie in care credea Regina Maria. Cum cred si astăzi proprietarii lanțului medical „Regina Maria”. Unde Mahomed este profet.

Doream doar sa va fac curioși asupra ereziilor moderne si contemporane si cum se insinuează ele in viața cotidiana. Vremea luptei cu ereziile nu s-au sfârșit niciodată. In definitiv un acord de ridicare a anatemei asupra monofiziților a provocat o mica disputa in interiorul ortodoxiei.

Frumoasa gradina. Sa rămânem la frumusețea naturala.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...