duminică, 13 octombrie 2013

Despre legea nescrisa. O controversa

Acestor trei feluri de legi (politice, civile, penale) trebuie sa li se adauge o a patra, care este cea mai importanta dintre ele. Ea nu se gaseste gravata pe coloane de marmura sau pe placi de bronz, ci in inimile cetatenilor. Este adevarata temelie pe care e construit Statul si creste tot mai mult in importanta... Ma refer la moravuri, la obiceiuri si, mai presus de toate, opinia publica.
J.J. Rousseau  - o pozitie hedonista

Daca legea naturii este nescrisa, si deci imposibil de gasit in alta parte decat in mintile oamenilor, oameni care, datorita pasiunilor si intereselor personale, ar putea sa le incurce si sa le foloseasca gresit, atunci nu vor putea fi usor convinsi de greseala lor, daca nu exista un judecator cu autoritate. Atunci ea nu va servi cum se cuvine - sa determine drepturile si sa protejeze proprietatile celor care i se supun- ,mai ales acolo unde fiecare este simultan judecatorul, interpretul si cel care o executa, in ceea ce il priveste. Iar cel care are dreptatea de partea sa , avand in mod normal doar propria sa putere, nu va avea destula forta pentru a se apara de nedreptati sau pentru a-i pedepsi pe cei vinovati.
Locke - o pozitie platoniciana

Si amandoi au dreptate pozitiile lor fiind sinergetice si complementare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...