vineri, 6 decembrie 2013

Agnosticismul pur

" In ceea ce priveste zeii, mi-e cu neputinta sa aflu daca exista sau nu, ori sub ce forma exista, caci sunt multe oprelisti in calea cunoasterii, iar subiectul este obscur si viata omeneasca e scurta"

Protagoras Abderianul.

Linistea dezangajata la care sper, liniste a unui agnosticism placut, departe de urletele ateismului revoltat sau de indarjirea conservatoare a unui deism prea puternic afirmat. Viata omeneasca e scurta si sunt multe oprelisti ... Seninatatea unui adevar si recunoasterea unei pozitii calme si relaxate. Poate chiar recunoasterea incapacitatii de a crede asa cum cred credinciosii. Atat pe acestia cat si pe ateistii furibunzi nu stiu daca sa ii admir sau sa ii suspectez de necunoastere. I-as admira pentru ca si-au gasit raspunsul la una din Marile Intrebari ale vietii. I-as suspecta pentru ca nu stiu cum au putut ajunge la aceste (ne) credinte. Cioran a fost cu siguranta reprezentantul agnosticilor. Dar sa nu uitam ca a fost roman. Sfasierea, impotmolirea si sfartecarea interioara, intelectuala ne uneste peste generatii.
Sunt insa sigur ca cei care si-au gasit raspunsul - oricare ar fi acesta- pot dobandi aceea visata ataraxie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...