miercuri, 30 noiembrie 2016

Des-fiintarea statului

Luând în discuție confiscarea averilor mănăstirilor grecești din România, ziarul Naționalul ( 3 Martie 1860) descrie motivul:
'[...] egumenii greci nu pot avea un drept de proprietate asupra mănăstirilor, fiindcă străinii nu pot dobândi proprietatea, chiar dacă le-ar fi fost dăruită după toate regulele. Teritoriul este fundamental; fără el nu e stat. A se aliena teritoriul catra străin, este a desființa statul și a se da în stăpânirea străinului."

Steaua Dunării completând : "Principatele-Unite fiind autonome, pot regula singure chestia mănăstirilor [...] constatând fericitele rezultate pentru scoale ce au izvorât din secularizarea veniturilor mănăstirilor chinovii, adeca pământene, cere o radicala secularizare a veniturilor tuturor mănăstirilor, închinate sau neînchinate".

Vremuri cu politicieni mândri și deștepți: Kogălniceanu, Sturza, Cuza,Negri s.a.m.d. Eu cred ca argumentele acelea ar trebui recitite. Totuși ele au stat la Unire si sunt fundamentul Statului Roman modern. Sa mai gândim fără rușine și fără "corectitudine politica"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...