miercuri, 11 ianuarie 2017

Lipsuri

"Vreau să-ți atrag atenția asupra unei nuanțări pe care o face Chrisip. El spune că înțeleptul nu duce lipsă de nimic și, totuși, are nevoie de multe lucruri:"Dimpotrivă, neghiobul nu are nevoie de nimic, căci nu știe să se folosească de nimic: duce însă lipsă de toate." Înțeleptul are nevoie și de mâini și de ochi și de altele ce-i fac trebuință în traiul de fiecare zi; nu duce însă lipsă de nimic: căci a simți lipsa tine de domeniul necesarului, iar înțeleptului nimic nu-i este necesar."

Seneca- Scrisori catre Lucilius

Si atât de departe sunt de înțelepciune. Si atât de aproape uneori. Înțelepciunea ca o fată morgana a intelectului uman. Cu cat ceilalți cred că te apropii de ea, cu atât tu crezi că este din ce în ce mai departe de tine.
Plăcută înțelepciune a stoicilor, epicureismului dar, în special, a gândirii regelui Solomon. Regăsesc atât de mult în "Ecleziastul" sau "Pildele" Bibliei din gândirea filosofică antică încât cred că aceste idei sunt cele ale Adevărului. Când acești înțelepți, separați de timp, limbă, cultură și spațiu ajung cu toții la aceleași concluzii, este ușor să începi să validezi aceste idei ca fiind Adevăruri relevate prin cunoaștere. Care îți sunt atât de aproape și imposibil de atins.

Ecleziastul. regele Solomon. Colectia(mi) particulara. Pictor : Iulia Candea Daradici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...