vineri, 30 iunie 2017

Checkpoint 47. Bridge 47.

Astăzi am ajuns la o nouă piatră de hotar: 47. Moment bun să mă uit un pic in urmă si să văd ce am inteles si prin ce am trecut.
Desi as fi putut scrie "probabil", voi scrie : cu sigurantă cel mai greu an pană acum. L-as putea numi "anul care a vrut să mă distrugă". Sau a vrut să mă testeze să vadă din ce sunt făcut.  Dar am ajuns la punctul intermediar. Ceea ce spune că nu a fost el mai rău decat am putut eu duce. Ducă-se pe pustie.
Dar asta este irelevant. Ceea ce este important este ce am invătat. Si ce pot să-i invăt pe altii.

Trădarea este normă. Venită din răutate dar, mai ales, din slăbiciune. Malo mori quam feodari. Multe persoane, putini oameni. Problema este că cel trădat trece peste trădare dar trădătorul, delatorul, vanzătorul de oameni va rămane cu trădarea in el. Stigmată care il va chinui cand va avea mintea să isi accepte faptele.

Valorile de bază. In furtună, in fata hăului si a extinctiei iti descoperi adevăratele valori care te constituie. Nu cele in care crezi o perioadă sau cele de care te indrăgostesti vremelnic. Cele săpate in fiinta ta si cele care vin cu tine in mormant. Credinta, familia,  nationalismul, intelepciunea, iertarea, perseverenta. Piloni de sustinere si esafod in acelasi timp.

Futilitatea răzbunării. Sfantul Augustin spunea că, dacă te răzbuni, ii rămai dator lui Dumnezeu. Dacă nu o faci, Dumnezeu iti rămane tie dator.

Virtutile tale ( multe, putine, dar cele autentice) sunt cele care te vor salva. Virtus junxit, mors non separabit. 

Imbecilitatea afilierilor politice. Nu mai cred in stanga, dreapta, centru sau.. orice. Cred doar in oameni care isi iubesc tara. Chiar dacă sunt nepregătiti sau slabi, sunt salvati de la greseli. Nu ai cum să gresesti dacă ceea ce faci este expresia iubirii de tară, iubirea poporului din care faci parte, iubirea istoriei tale si a oamenilor tăi. In rest, totul este complementar.

Filosofia este arta supremă. Piatră de mormant dar si piatra a inăltarii. In afara ei toate stiintele pălesc. Desigur privesc Credinta ca si filosofie. Philos- sophia.

Ai nevoie de experiente asemănătoare ca să intelegi cartea lui Iov, "Gol am ieşit din pântecele mamei mele şi gol mă voi întoarce în pământ! Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat!" . Ceea ce pare clar si explicit este insă ascuns. Intelegerea vine din trăiri asemănătoare. Solomon si Iov, doi prieteni buni in ultimul an.

Epicureismul trebuie completat cu stoicism. Frumoasă sinergie a frumusetii unor minti luminate. 

Ceea ce a fost, a fost. Ce va fi, ne este ascuns. Dar trebuie să continuăm că sa ni se releve acest viitor. Ceea ce trebuie să facem este să fim pregatiti să il intampinăm asa cum trebuie. Să ne pregătim in interiorul nostru.

Anii trecuti spuneam ca " am 46, arăt de 46, mă simt de 46 si sunt impăcat cu această cifră". Astăzi voi spune:
Am 47. Arăt de 47. Mă simt de 67. Trăiesc ca la 37. Si sunt impăcat cu toate, cu toti si cu lumea. 

Vă doresc Pace si liniste interioară. Vă doresc să gasiti impăcarea cu voi si cu lumea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...