miercuri, 21 martie 2018

Istorioara Talmudica

[...] Suntem invatati ca un cuptor facut din tiglele legate intre ele cu nisip nu este supus regulilor purului si impurului. Aceasta este parerea lui Rabi Eliezer, numai ca ceilalti intelepti gandeau contrariul. Rabi Eliezer a respins cu toate mijloacele posibile argumentele celorlalti rabini, dar ei nu au admis nici unul.
"Daca este scris ca hotararea mea sa aiba castig de cauza, fie ca acest roscov sa o dovedeasca", spune Rabi Eliezer. De indata, roscovul, smuls din pamant, s-a deplasat cu o suta de stanjeni.
"Un roscov nu dovedeste nimic", au spus ceilalti rabini.
"Fie ca acest izvor sa dovedeasca dreptatea mea", a spus Rabi Eliezer. Si de indata apa a inceput sa curga de la vale la deal.
"Un curs de apa nu dovedeste nimic",au spus ceilalti rabini.
"Atunci o vor dovedi zidurile acestei case de invatatura!". Zidurile au inceput sa se incline si erau pe punctul de a se prabusi cand Rabi Iosua a strigat la ele:
"Daca discipolii Inteleptilor se cearta, ce va priveste pe voi?"
Zidurile nu s-au prabusit, din respect pentru Rabi Iosua, dar nici nu s-au indreptat la loc, din respect pentru Rabi Eliezer. Si asa au ramas pina in ziua de azi. Atunci Rabi Eliezer le-a spus celorlalti Intelepti:
"Daca e scris ca judecata mea sa aiba castig de cauza, atunci cerurile vor hotara!". De indata a rasunat o voce din cer care a spus:
"Ce va venit sa-l contestati pe Rabi Eliezer? Judecata lui domneste peste toate!" La aceste cuvinte, Rabi Iosua s-a ridicat in picioare si a strigat:
"Ea nu este in cer !"
[Deuteronomul, capitolul 30,12]
Ce a vrut sa spuna cu asta ? "Ca Tora ne-a fost data pe muntele Sinai, explica Rabi Ieremie, si nu avem de ce sa tinem seama de o voce din ceruri!".
Dupa aceasta sedinta agitata a Academiei Talmudice, Rabi Natan s-a intalnit cu profetul Elie si l-a intrebat ce facea Dumnezeu in momentul in care se purta aceasta discutie. Raspunsul a fost:
" Dumnezeu zambea si zicea: copiii mei m-au invins si m-au facut vesnic...."
Ce conteaza in aceasta poveste nu sunt purul si impurul, ci statutul adevarului. Poti sa-l simpatizezi pe Rabi Eliezer, dar el se insala cand se bate pentru Adevar. Democratia, de exemplu, sau libertatea fiecaruia de a alege, acceptarea anumitor reguli si validarea provizorie a voturilor....
 
"Cea mai frumoasa istorie a lui Dumnezeu". Jean Bottero-asiriologul si Marc-Alain Quaknin-rabinul cu Joseph Moingt- iezuitul 

[ Ma gandeam la implicatiile acelui Fiat lux pereat mundi din perspectiva noastra, a crestinilor]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...