joi, 23 ianuarie 2020

Dulcele gust al dictaturii


Democrația este o armă ciudată cu două tăișuri. Ceea ce însă este aberant este ca entități "dedicate trup și suflet" promovării democrației să ignore democrația când le priește.

In acest caz este vorba de o scrisoare a 19 organizații ale minorităților naționale pentru...demiterea primarului orașului Târgu-Mureș, Dorin Florea în urma unor afirmații catalogate ca fiind "rasiste".

Cazul a fost larg mediatizat dar, mai jos, adaug linkurile către articolele de presă care stabilesc cadrul discuției.

Ce fractură logică găsesc eu aici ? Primarul a fost ales în mod democratic, în 2016, pentru a cincea oară, primar al Tg-Mureșului cu un procent de 42,95%. Candidat Independent. Independent ! Primar pentru.. a cincea oară.

El este deci alegerea majorității cetățenilor din Târgu-Mureș, cetățeni care și-au manifestat voința în cadrul alegerilor. Fiind Independent nu putem gândi ca a fost o alegere "pe val de partid" sau "dictată de la Centru". Fiind a cincea oară primar, nu putem presupune că votanții nu au știut ce aleg. Știau Foarte Bine. Vox populi în cel mai clar și simplist mod.

Voința poporului exprimată prin vot este sfântă și cele 19 ONG-uri au afișate aceste principii sus în statutele lor. Ceea ce nu le face să ceară ceva profund anti-democratic: demisia unui primar ales de cetățeni.

Democrația ne convine... în general. In cazuri "speciale" nu ne mai interesează opinia majorității și noi facem altă lege. Amendamente.
Democratic ar fi să aștepte alegerile din acest an și să explice cetățenilor de ce nu ar trebui să îl voteze pe medicul Florea. Suspectez însă că nu vor avea succes și ei știu asta. Soluția lor ? Măsuri dictatoriale anulând votul democratic din 2016.

Activiștii de stânga ( nu există activism conservator sau liberal, dar oricum noi nu mai avem adevărați liberali în România) ar putea să explice totuși, sper înțelegerea noastră, a prostimii, când se aplică cu sfințenie democrația și când nu se mai aplică ? Ca să nu existe dubii. Stânga și vechile ei regrete legate de comunism.

PS (opinie personală) : Stânga este larg reprezentată în România : PSD, USR, Plus, majoritatea PNL. Nu avem partide de dreapta. Nu avem conservatori. Pe de alta parte, partidele nu respectă doctrinele politice deloc. Avem circ și interese personale sau de partid. Nu avem interese naționale.

https://paginadetransilvania.ro/primarul-din-targu-mures-dorin-florea-vrea-anchete-sociale-obligatorii-pentru-cuplurile-care-vor-sa-aiba-copii/

http://www.radiomures.ro/stiri/dorin-florea-nu-se-teme-de-sanctiuni-din-partea-cncd.html

https://www.stiripesurse.ro/afirmatiile-rasiste-l-ar-putea-costa-functia-19-organizatii-ale-minoritatilor-nationale-cer-demisia-primarului-dorin-florea_1424030.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...