luni, 30 septembrie 2013

Aroganta lui Hegel

In lucrarea mea Uber das Goettliche Dreieck (Despre Triunghiul Divin), am demonstrat in chip riguros ca suma unghiurilor unui triunghi nu este egala cu doua unghiuri drepte. Observatiile empirice dovedesc ca, in realitate, aceasta suma este egala cu doua unghiuri drepte. Cu atit mai rau pentru realitate.

Hegel fiind Hegel. Sau de ce il ura atat Kirkegaard

duminică, 29 septembrie 2013

Regal Valery



Un nonsens cu o rezonanta magnifica. Imposibil de gandit, acest negativ este admirabil.

Rolul inexistentului exista. Functia imaginarului este reala.

Falsul nu e intotdeauna solubil in adevar.

Ceea ce este natural e plicticos.

Gandurile josnice vin din inima.

Absurdul isi are ratiunile lui, domnule, pe care ratiunea doar le banuieste. 

Ideile se nasc dintr-o data, din Nimic. Nimic nu le precede, nimic nu le prevede, nimic nu le cere...

Adevarul este un mijloc. Nu este singurul.

Geometria este o stiinta a spatiului in masura in care spatiul este o creatie a ei. Tocmai de aceea exista mai multe geometrii. Astfel ca numim geometrie o simulare a imposibilului si chiar a inimaginabilului, exprimata si desfasurata in formele unui limbaj numit logic. Materia acestor activitati o constituie definitiile.

Paul Valery 

sâmbătă, 28 septembrie 2013

Gnosticism


Potrivit autorului gnostic al Apocalipsei dupa Ioan, a-l numi pe Cel-Mai-Inalt infinit inseamna a ramane dincoace de El, care este, se spune acolo, “mult mai mult decat atat”.
Ti-ai dori sa cunosti numele acestui autor care a vazut in chip atat de remarcabil in ce consta extravaganta singularitate a lui Dumnezeu.

Cioran

Nomos

Se afla in adincul nostru poeme ce par sa fie de o cu totul alta natura decit celelalte pentru ca le insoteste un sentiment de necesitate absoluta pe care nu o poate justifica nici o cauza exterioara.

Novalis

vineri, 27 septembrie 2013

Oups.


Spatiul vizual seamana mai mult cu figurile metageometriei decit cu cele ale spatiului euclidian. Geometria isi are originea in experienta empirica. Trebuie sa facem insa o distinctie neta intre faptele si imaginile intelectuale a caror aparitie au stimulat-o ele in gindirea noastra. Aceasta din urma ,conceptele geometrice, trebuie sa fie compatibile cu rezultatele observatiei empirice si trebuie sa fie coerente intre ele. Dar aceste doua conditii pot fi satisfacute in mai multe feluri.

Ernst Mach

Dilema etica


E cumplit sa fii un monstru fara sa stii ca esti. Insa cum se descurca, pentru a trai fericit, un monstru care stie ca este un monstru? De ce l-am facut sa-si dea seama de asta? Biet monstru.

Jacques Prevert 


joi, 26 septembrie 2013

Pina si Lenin....



Nivelul de cultura se caracterizeaza cel mai bine prin situatia juridica a femeii.
V.I. Lenin

Bushido



Doar floarea care cade e desavarsita, a spus un japonez.
Esti ispitit sa spui acelasi lucru despre o civilizatie.

Cioran

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...