miercuri, 21 martie 2018

Istorioara Talmudica

[...] Suntem invatati ca un cuptor facut din tiglele legate intre ele cu nisip nu este supus regulilor purului si impurului. Aceasta este parerea lui Rabi Eliezer, numai ca ceilalti intelepti gandeau contrariul. Rabi Eliezer a respins cu toate mijloacele posibile argumentele celorlalti rabini, dar ei nu au admis nici unul.
"Daca este scris ca hotararea mea sa aiba castig de cauza, fie ca acest roscov sa o dovedeasca", spune Rabi Eliezer. De indata, roscovul, smuls din pamant, s-a deplasat cu o suta de stanjeni.
"Un roscov nu dovedeste nimic", au spus ceilalti rabini.
"Fie ca acest izvor sa dovedeasca dreptatea mea", a spus Rabi Eliezer. Si de indata apa a inceput sa curga de la vale la deal.
"Un curs de apa nu dovedeste nimic",au spus ceilalti rabini.
"Atunci o vor dovedi zidurile acestei case de invatatura!". Zidurile au inceput sa se incline si erau pe punctul de a se prabusi cand Rabi Iosua a strigat la ele:
"Daca discipolii Inteleptilor se cearta, ce va priveste pe voi?"
Zidurile nu s-au prabusit, din respect pentru Rabi Iosua, dar nici nu s-au indreptat la loc, din respect pentru Rabi Eliezer. Si asa au ramas pina in ziua de azi. Atunci Rabi Eliezer le-a spus celorlalti Intelepti:
"Daca e scris ca judecata mea sa aiba castig de cauza, atunci cerurile vor hotara!". De indata a rasunat o voce din cer care a spus:
"Ce va venit sa-l contestati pe Rabi Eliezer? Judecata lui domneste peste toate!" La aceste cuvinte, Rabi Iosua s-a ridicat in picioare si a strigat:
"Ea nu este in cer !"
[Deuteronomul, capitolul 30,12]
Ce a vrut sa spuna cu asta ? "Ca Tora ne-a fost data pe muntele Sinai, explica Rabi Ieremie, si nu avem de ce sa tinem seama de o voce din ceruri!".
Dupa aceasta sedinta agitata a Academiei Talmudice, Rabi Natan s-a intalnit cu profetul Elie si l-a intrebat ce facea Dumnezeu in momentul in care se purta aceasta discutie. Raspunsul a fost:
" Dumnezeu zambea si zicea: copiii mei m-au invins si m-au facut vesnic...."
Ce conteaza in aceasta poveste nu sunt purul si impurul, ci statutul adevarului. Poti sa-l simpatizezi pe Rabi Eliezer, dar el se insala cand se bate pentru Adevar. Democratia, de exemplu, sau libertatea fiecaruia de a alege, acceptarea anumitor reguli si validarea provizorie a voturilor....
 
"Cea mai frumoasa istorie a lui Dumnezeu". Jean Bottero-asiriologul si Marc-Alain Quaknin-rabinul cu Joseph Moingt- iezuitul 

[ Ma gandeam la implicatiile acelui Fiat lux pereat mundi din perspectiva noastra, a crestinilor]

joi, 15 martie 2018

Pacat


Mă uitam la o bancnotă de 500 de lei să văd dacă nu e falsă. Pe lângă mine trece un polițist de la Rutieră:
- Sunteți cu mașina, domnule?
- Nu!
- Păcat, mare păcat

luni, 12 martie 2018

Concentrare

Un tânăr merge la preotul paroh și îi spune:
- Părinte, eu nu mai vin niciodată la biserică.
Preotul îl întrebă:
- Ah. Poți să-mi spui care este motivul?
Tânărul îi răspunde:
- Dumnezeule! Aici văd o femeie care bârfește despre altă femeie; domnul din față nu citește bine; cei din cor se ceartă încontinuu; în timpul Liturghiei oamenii butonează telefonul mobil; fără să mai aduc în discuție și comportamentul egoist al persoanelor după ce pleacă de la biserica...
Preotul îi spune:
- Ai dreptate. Dar înainte de a părăsi definitiv Biserica, aș vrea să-mi faci o favoare. Ia, te rog, acest pahar plin cu apă și înconjoară de trei ori biserica, fără să verși nicio picătură de apă din pahar. După poți pleca.
„Doar atât?” - s-a întrebat tânărul.
A făcut cele trei ture, așa cum i-a cerut preotul. După ce a terminat, i-a spus:
- Părinte, am făcut.
Preotul l-a întrebat:
- În timp ce înconjurai biserica cu paharul în mână, ai observat vreo persoană care o bârfea pe alta?
Și tânărul:
- Nu.
- Ai văzut persoane care butonau telefonul?
Tânărul:
- Nu.
- Știi de ce? Erai concentrat asupra paharului pentru a nu vărsa apa. Și vezi... în viața noastră e la fel. Când inimile noastre se concentrează pe Isus Cristos, nu mai avem timp să ne uităm la greșelile oamenilor. Cei care părăsesc Biserica din cauza creștinilor ipocriți, cu siguranță că niciodată nu au intrat în ea pentru Isus.

duminică, 11 martie 2018

Totul clar

In urma unei investigații, procurorii identifică multe cheltuieli exorbitante ale unui membru al Parlamentului. După ce documentează toate aceste cheltuieli enorme, le compară cu declarația sărăcioasă de avere și câștigurile lunare, decid să îl cheme la un interogatoriu:

- Domnule deputat, de unde luați atâția bani?
- Din noptieră .
- Dar cine-i pune acolo?
- Soția .
- Dar ea de unde-i ia?
- Ii dau eu.
- Dar dumneavoastră de unde-i luați?
- Domnule procuror , v-am spus doar: din noptieră . M
ă simt hărtuit. Am dat deja toate explicațiile.

sâmbătă, 10 martie 2018

Drept sau indreptat ?

Trei cuvinte simple ale împăratului filosof, Marcus Aurelius mă bântuie :
 Ὀρθός, μὴ ὀρθούμενος - Cartea a VII, 12

Tradus în romană ca " Vei fi drept, sau vei fi îndreptat."
Traducerea nu este simplă, în engleză având variantele :
Be thou erect, or be made erect.
Either shew yourself as one always upright, or as one well corrected and amended.

iar în franceza :
Droit, ou redressé. 

Cred însă că traducerea corectă este și mai simplă : " Drept sau îndreptat"

Lipsa chiar a unei explicații este aidoma unei sentințe definitive, fără posibilitatea de recurs sau de discuții. Fără dubii, interpretări sau compromisuri. Drept SAU Îndreptat.

Căci Marcus Aurelius nu crede a exista posibilitatea de a scăpa de dreptate. De a face lucrurile drepte, corecte în viată. Sentința, aidoma unei condamnări la moarte este clară: Tu vei fi drept și vei face lucrurile drepte sau Tu vei fi îndreptat de către ceilalți , de către Stat sau, în cazul cel mai grav, vei fi îndreptat de către Zeu. In timpul vieții - ceea ce este alegerea plină de speranță- sau după scurgerea acesteia, non-alegere și sentință eternă.

Pentru că nu poate exista în universul stoic sau cel creștin a altă posibilitate.

Drept sau îndreptat. Ὀρθός, μὴ ὀρθούμενος.

Alegerea nu este existentă, pare o suspendare a liberului arbitru. El însă încă exista prin posibilitatea de a acționa tu. Înainte de a fi tu îndreptat.

Amenințare fățișă, clară, dură și fără cale de compromis.
Ὀρθός, μὴ ὀρθούμενος

Iarăși și iarăși descopăr geniul lui Marcus Aurelius în cuvintele simple, în exprimările clare. Si ai tendința să treci peste ele în grabă. Si când să treci te lovește adevărul simplu în fată : " Vei fi drept, sau vei fi îndreptat".  Momentul de care lumea se sperie: filosofia renunțând la mănuși și, cu răceală și indiferentă, aruncând sentința. Nu o poți contesta. Ce poți este să acționezi imediat: să fi Drept tu înainte de a fi Îndreptat.

Mantră a unei osândiri vremelnice sau eterne. Ὀρθός, μὴ ὀρθούμενος.




Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...