duminică, 11 noiembrie 2018

Sic transit gloria mundi. Prăbusirea omului alb


Vezi că nu vezi.


Sunt momente, evenimente, lucrări artistice sau pur și simplu evenimente care mie îmi par majore și opiniei publice, minore. Chiar insignifiante. Si cum opinia publică ,manipulată sau nu de mass-media aservită ( sau nu) intereselor politice, ideologice sau pur și simplu financiare nu mă interesează deloc, tind să îmi dau eu mie dreptate. Atestându-mi dreptatea, simt nevoia să explic.

Un moment pentru mine determinant a fost sinuciderea istoricului Dominique Venner despre care scriam cu ani în urmă :

"22 Mai 2013. Un intelectual de dreapta (istoric) se sinucide în fata catedralei Notre-Dame. Dominique Venner. Dorește să atragă atenția asupra pericolelor ce vin asupra Franței și Europei. Inclusiv pericolul imigrației populațiilor musulmane.
Societatea pare ( pentru câteva secunde) șocată. Apoi trece peste și totul cade în uitare.
Semnale de alarmă au fost. Semnale evidente de criză sunt zilnic sub ochii noștri. De ce nu reușește Europa să reacționeze ?
Slăbiciunile care ne vor omora. Uităm repede. Când aflăm nu înțelegem. Apoi suntem mirați că nu am știut. Am știut, știm. Refuzăm să acționăm.

"New spectacular and symbolic actions are needed to wake up the sleepwalkers and shake the anaesthetised consciousness,"- Dominique Venner .

Franța ar putea să înceapă să ii onoreze memoria. A tras un semnal de alarmă. Neauzit. "


Timpul a trecut și liniștea s-a lăsat peste acest moment.


Un alt moment care a trecut într-o tăcere suspectă este instalația artistica "Sic transit gloria mundi" a regizorului olandez Dries Verhoven.
In cadrul festivalului Spring Festival Utrecht el realizează o "instalație artistică", piesă de teatru mut, protest ignorat și șocant. Poate atât de agresiv încât a trecut în neînțelegere/ refuzul intelegerii.


Monumentul ( inexistent și care nici nu va exista) este denumit Sic Transit gloria Mundi, formulă consacrată în ritualul înscăunării noilor Papi. Poate însă traducerea este una din cheile înțelegerii acestui protest : Asa trece gloria lumii. Subtitlul ( încercând să aibă o tentă de corectitudine politică - blestem al lumii moderne ) este "Monumentul prăbușirii hegemoniei Vestului". Dar acest "vest" este Omul alb. Rasa albă - caucaziană . Monumentul a fost recunoscut ca imaginea Prăbușirii Rasei Albe. Iar prăbușirea rasei caucaziene este, fără dubiu, prăbușirea "gloriei lumii".

Asa cum vedeți, monumentul înfățișează un alb, prăbușit de pe un piedestal masiv pe care este inscripționat textul latin. O privire, chiar și superficiala, îl identifica rapid ca fiind acel creator- Homo Faber ( mânecile ridicate ) modest ( priviți hainele) specific rasei albe. Prăbușit de pe acest piedestal pe un caldarâm care i-a zdrobit ființa.Deși imensa majoritate a ziarelor au comentat "statuia" țin să precizez faptul ca ea nu a existat niciodată. Ea este inexistentă, în construcție sau deconstructie, instalația fiind însă cu atât mai puternică cu cat obiectul fizic ne-a fost refuzat.

Șantierul este în centrul orașului Utrecht dar este despărțit de oraș, de lume, de civilizația europeană prin mari panouri de OSB ( ieftină și umilitoare alegere), ținând departe de ochii privitorului prăbușirea noastră. Anunțurile postate pe aceste panouri promovează însă monumentul. Anunțurile  sunt scrise doar în Arabă, Chineză și Rusă. Anunțul este promovat călăului și nu victimei care își ignoră moartea. Nimic nu anunță într-o limbă de circulație mondială masacrul. Este ascuns, moderat, tradus doar spre vizionarea și satisfacția călăilor.

Intrând însă în "șantier", vizitatorul este întâmpinat de machete ale monumentului, de imagine/poze atârnate pe pereți ( poze ușor de identificat ca aparținând momentelor trădării rasei albe de către înșiși conducătorii tărilor noastre ) și imagini 3D ale viitorului monument. Privind cu atenție imaginile 3D ne apar și mai multe ascunse explicații. Vizitatorii viitorului monument sunt indivizi aparținând câștigătorilor : femei musulmane imbrăcate în burka, turisti chinezi , metisi. Nu vedem omul alb vizitandu-și mormantul. El a dispărut rămanand loc de joacă al copiilor actualilor imigranti.In aceeasi sală de expozitie sunt geamurile prin care vizitatorii pot privi "santierul" în care este construit și distrus monumentul care nu va exista niciodată. Fără să inteleagă, privitorii văd oameni lucrand de zor ( excavatoare, macarale cărand o mană , autocamioane descărcand nisip etc). Privind însă cu atenție remarcăm aceeasi componentă etnică : cei mai harnici sunt muncitorii arabi, negri sub-saharieni, chinezi. Ei încarcă, descarcă, nivelează, lucrează frenetic. Oglindă a realitătii. Singuratic remarcăm un negru al Africii centrale stand singuratic, odhinindu-se pe un tub masiv de beton. El nu lucrează. El asistă aparent neputincios si cu sigurantă dezinteresat. In fundal răsună trist un concert de pian. Sentimentul de inmormantare este ascuns de prostia privitorului, nu de toate semnele evidente altfel. Centru de prezentare ca un cavou ascuns în plină zi.In afara "santierului" viata cetătii continuă ignorand constructia.
Din sala de expozitie urci într-un magazin de suveniruri. Sărăcăcioasă incăpare plină ochi de machete din ipsos, asezate pe rafturile metalice utilizate de comerciantii chinezi în toate en-gross-urile lumii. Un tanăr chinez jucăndu-se pe telefon te întâmpină și iti împacheteză într-o hartie infectă macheta. Apoi ti-o inmanează în vesnica pungă de plastic. Undeva, cineva își castigă existenta din moartea rasei caucaziene. O ingemănare in colaborare, semănand a conspiratie rasială condusă de liderii lumii vestice însă, pare a domina "instalația".Protestul culturii europene este de o delicatete aproape de nedescifrat. Murind în liniste nu vom avea insolenta de a striga. Vom muri în acordurile unui concert de pian. Afară, pe stradă răsună chemarea muezinului, flutură steaguri LGBT, sunt blocate străzile de protestele asistatilor sociali . O invălmăseală de sunete, imagini și acolo, în spate, prăbusită de pe piedestalul celor peste 3000 de ani de civilizație si cultură, rasa albă dispare ca o ceată în arhivele istoriei.

Un eveniment artistic desfăsurat în anul 2018. Trecut sub tăcere. Uitat inainte de a fi cunoscut.
Sic transit gloria mundi.

Resurse ( unele obligatorii) mai jos :


Video

https://driesverhoeven.com/en/project/sic-transit-gloria-mundi/
https://www.independent.co.uk/news/world/europe/far-right-french-historian-78-year-old-dominique-venner-commits-suicide-in-notre-dame-in-protest-8625877.html
https://digresiuni.blogspot.com/2016/07/stiam-cu-totii.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...