Misiunea Istoriei pare să fi fost abandonată, sau, mai bine spus, trădată de chiar cei care ar trebui să ii fie slujitori. Istoria pare să devină obiect de luptă politică, să fie alterată funcție de interesele sociale, economice sau rasiale ale potentaților zilei. Vae victis. S-a spus ( pe bună dreptate) că istoria este scrisă de învingător, realitatea învinsului fiind ștearsă. Si aceste realități distrug șansele generațiilor viitoare de a înțelege trecutul și, poate mai periculos, le anulează șansa înțelegerii complete a istoriei punându-i în imposibilitatea de a învăța din ea. Căci este evidentă ciclicitatea crizelor, opiniilor, aberațiilor, revoluțiilor istorice. Nestudiind Istoria vom face iarăși și iarăși aceleași greșeli.
Nu cred să existe perioadă mai cenzurată, modificată sau interzisă a istoriei României moderne cum este perioada interbelică. In special vis-a-vis de Legiunea Arhanghelului Mihail, Garda de Fier și activitățile partidelor politice în această perioada tumultuoasă. Sub privirea noastră, subtil orientată spre "probleme sociale", juridice și petarde sforăitoare , în vara anului 2018 a fost votată și promulgată, în regim de mare urgentă, legea Vexler care interzice orice fel de publicare a documentelor legate de această perioadă, într-o încercare ( cu forță penală ) penibilă de a cenzura Istoria României moderne.
Nu doresc aici să discut toată aceasta perioadă ci un singur capitol care este nu prost înțeles ci modificat, alterat și cenzurat. Si nu doar atât ci, prin multe articole "istorice" , "științifice", "wikipedii" etc, este încercată realizarea unei alte realități. In apărarea Istoriei ar trebui să sărim cu toții. Nu pentru noi ( generații prea slabe și manipulate grosolan) ci pentru o eventuală generație liberă care să aibă cel puțin informațiile corecte pentru (re)scrierea corectă a istoriei.
Capitolul la care vreau să fac referire este "lupta de moarte" dintre Legiune, Garda de Fier și Nicolae Titulescu. Opoziția dintre cele două "tabere" este problematică pentru intelectualul roman. Titulescu este un far în istoria României modern, cel mai strălucit diplomat al României, om de mare cultură care a condus și modificat destinele Europei în perioada interbelică. Acțiunile sale sunt celebrate de către întreaga Omenire atât în domeniul Diplomației cat și a culturii europene.
A prezenta și promova agresiv "ura" dintre Legiunea Arhanghelului Mihai și Nicolae Titulescu poate aduce beneficii doar entităților, ideilor și curentelor/partidelor politice pe care atât Legiunea cat și Titulescu le-au urat. Divide et impera.Mai mult, este greu pentru un simpatizant al Legiunii Arhanghelului Mihail să îl conteste pe Titulescu.
Care este însă adevărul istoric ? Si mai ales cum îl găsim ? Ce întrebări grele care au răspunsuri atât de simple . Pentru a clarifica aceasta situație conflictuala, însuși Nicolae Titulescu a formulat un răspuns clar, simplu și edificator. Pentru a avea impactul sperat a publicat aceasta clarificare într-o broșurică ( având 27 de pagini) , numită simplu : " EU și Garda de Fier" ( Tipografia Universul, 1937).
Pentru știința celor interesați de Adevăr am scanat răspunsul dat de dl Titulescu la aceasta "problema". Nu doresc să o comentez deocamdată. Opiniile mele nu contează. Doar Adevărul contează.
Cartea poate fi copiata în mod gratuit de aici :
https://drive.google.com/open?id=1AWO4AhjQvT8jmW5IjblJHWUbH6aKQOND
Lectura plăcută !
PS : Internetul abunda de prostii scrise pe aceasta tema. Cautati-le spre delicii intelectuale fine. Mai jos cateva asemenea perle cu pretenții de "istorie". Desigur ambele tabere sunt intr-o grava eroare.
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/despre-ostilitatea-dintre-corneliu-codreanu-si-nicolae-titulescu
https://ortodoxinfo.ro/2017/05/12/nicolae-titulescu-un-monstru-prezentat-ca-erou-national/
http://www.ziare.com/cultura/documentar/o-ideologie-a-crimei-cultul-mortii-in-garda-de-fier-ii-documentar-1279622
Dar și articlole cautand a arata adevărul istoric, din pacate ascunse în reviste de mica circulatie.
https://foaienationala.ro/nicolae-titulescu-micarea-legionar-vltoarea-campaniei-electorale-din-1937.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu