joi, 17 aprilie 2014

O alta perspectiva morala...Antiphon.

"Se crede ca ca dreptatea este un lucru bun, iar sa depui marturie adevarata este in mod firesc considerat un act drept si in aceeasi masura util in relatiile dintre oameni. Insa nu ar fi drept,  in cazul in care criteriul dreptatii ar fi ca nimeni sa nu faca rau altuia daca nu i s-a facut rau intai lui. Martorul, chiar daca pe baza adevarului, ii face rau celui impotriva caruia depune marturie, desi acela nu i-a facut lui nici un rau , iar gestul ii poate fi rasplatit tot cu rau. Va trebui cel putin sa se pazeasca de ura celuilalt, pe care si l-a facut dusman. Astfel raul este implicat de ambele parti, si faptul de a numi dreptate astfel de acte nu poate fi impacat cu principiul conform caruia  nu este drept nici sa provoci, nici sa suferi raul. Cineva poate conchide ca procesul, judecata si arbitrajul nu sunt drepte, indiferent de rezultatul lor, caci o decizie in beneficiul uneia din parti ii face rau celeilalte... "

Antiphon. Poate aceste franturi filosofice releva motivele urii profunde ale filosofie "traditionale" impotriva sofistilor, hedonistilor, epicureicilor si cinicilor. Singurul filon ideatic acceptat, promovat ramane cel idealist/ platonician. De distrugerea restului scolilor filosofice antice s-au ocupat scribii crestini medievali.


http://en.wikipedia.org/wiki/Antiphon_%28orator%29#Antiphon_the_Sophist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...