duminică, 15 iunie 2014

Paznicii terorii. Noul principe.

Quis custodiet ipsos custodes? - Cine ii va pazi pe paznici ? / Satirele lui Juvenal

O intrebare de acuta actualitate. Cine ii sa supraveghea pe supraveghetori ? Alti supraveghetori ? Si pe acestia ? Inca de la Platon ,aceasta intrebare s-a identificat cu lumea politicii. A coruptiei in lumea politicii.  S-au propus multe solutii si singura care a reiesit a fost necesitatea existentei unor inalte idealuri morale. Transcedentale. Este ceea ce au aplicat apoi tarile civilizate in crearea sentimentelor extremist nationaliste, patriotice in sanul comunitatii "paznicilor": agenti secreti, forte de politie, armata, politicieni. 

Din pacate puterea corupe. Extrem de putini oameni s-au dovedit inumi la puterea incredibila de coruptie a puterii. 

Un caz clar este Inchizitia. Plecata ca o miscare de aparare a credintelor crestine a ajuns in scurt timp cea mai infricosatoare forta de opresiune a tuturor. A regilor, nobililor, taranilor, negustorilor. Fara supraveghere ea a devenit despotica si a fost nevoie de razboaie sangeroase ca sa fie detronata. Mii de nevinovati insa si-au pierdut viata pe drumul "gloriei Inchizitiei". 

Mereu acesti gardieni au inceput prin a fi creati ca o forta a binelui sociale. Celule albe ale sistemului social. In dorinta de a-i proteja de tentatiile cotidianului au fost indoctrinati puternic. Si au fost programati in spiritul "Fiat lux, pereat mundus" ( sa se faca dreptate chiar daca lumea ar disparea). Stoicismul dus la extreme naste fanatism. 

Judecata lipsita de compasiune a: "mai bine sa stea zece nevinovati in puscarie decat sa scape un vinovat". 

Forta de a distruge oameni si de a dispune discretionar de "dreptate", indoctrinarea venala, ura netarmuita si fara compasiune, posibilitatea de a subjuga prin frica toate componentele unui stat ( rege, presedinte, guvern, parlament, societate civila, presa, lumea afacerilor) a nascut si va naste monstrii. 

In zilele noastre suntem fata in fata cu o noua Inchizitie. Cititi doar ziarele. Ascultati-va prietenii. Uitati-va cum sunt ascunse telefoanele de frica interceptarilor. Cititi retorica infocata a inchizitorilor. "Toti sunteti vinovati, doar eu nu am timp sa va anchetez pe toti". Acum trei ani un procuror DNA mi-a spus asta in fata, stand relaxat la o cafea unde abia ne cunoscusem. Ma condamnase deja si nu imi retinuse nici macar numele.

Mi-am trait primii 18 ani sub Securitatea lui Ceausescu. Nu m-am temut asa cum ma tem astazi. Atunci aveam toti motive sa ne temem ( si ca dovada ca am fugit ilegal din tara). Acum nu am dar sunt inconjurat de frica tuturor (dar nu voi mai pleca). Frica este molipsitoare. Daca esti nevinovat nu ai de ce sa iti fie frica. Dumnezeu te va salva. Asta spuneau Inchizitorii inainte sa te inchida intr-o cusca de otel si sa te scufunde pentru 10 minute sub apa. Daca mureai inecat erai vinovat. Logica de procuror.

Gardienii nostri au ajuns prima amenintare a tuturor si, in cele din urma, a existentei statului. Tuturor le este frica. Sunt distruse credibilitatile institutiilor statului roman ( ma uitam cu cata ura sunt privite masinile oficiale) iar un stat modern se bazeaza pe credibilitatea si sustinerea poporului in girarea acestor institutii. Statul modern exista prin contractul sociale care legitimizeaza puterea alesilor. Distrugand aura institutiilor raminem cu ce ? 

Cu frica de gradieni. 

Tristi guvernanti care nu puteti lupta cu garda pretoriana care schimba imparati cum doreste ea, aresteaza si isi numeste oamenii si care deja ia toate institutiile statului ca prizoniere ale fricii create. 
Istoria Romei va poate arata pericolul. Roma a fost imbracata in sange de abuzurile "gardienilor". 
Istoria Inchizitiei este mai clara. Excesele ei sunt revelatoare. 
S-au implinit zilele trecute 20 de ani de la actiunea Mani puliti din Italia. Ceea ce se intampla acum in Romania s-a intamplat deja in Italia. Rezultatele sunt dezastruoase pentru statul italian. Italia sufera si dupa 20 de ani.
Cititi ISTORIA caci ea se repeta. 

Deci, cine ii va pazi pe paznici ? 

Voi reveni pe acest subiect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...