miercuri, 18 martie 2015

Spiritul legii. Trist

Exista principii ale Dreptului. Si exista filosofii ale Dreptului. Exista si revelatii ale studierii Dreptului. Una personala : in anul III de facultate, superbul profesor de drept civil , raposatul Bulai, mi-a distrus visele de justitie spunandu-mi : Domnule student, Dreptul nu are nici o legatura cu Dreptatea. Revenind.
unul dintre principiile de baza ale Dreptului este : nulla poena sine iudicio .

Tanar fiind am crezut ca acest principiu este cel respectat atat de judecator dar ( mai ales) de anchetator. Erorile tineretii...
La maturitate insa am ajuns sa accept realitatea "absurdului" kafkian. Preotul ( ma refer aici la cartea Procesul ) pare sa ii explice lui Josef K : " sentinta nu vine dintr-odata, procedura ajunge la ea incetul cu incetul". 

Magnifica rasturnare a principiului caci, in realitate, nu exista judecata fara pedeapsa, pedeapsa fiind insasi procesul, desfasurarea acestuia, anchetele, interogatoriile, infatisarile. Intrinseca si nediscriminatorie.

Pedeapsa este administrata inca de la inceputul procesului sau anchetei. "Cand ai un asemenea proces inseamna de fapt ca l-ai si pierdut" ii aminteste unchiul lui Josef K.  

Toti cei care au trecut printr-o ancheta, vizita de monitorizare, control "de rutina" inteleg empatic ceea ce spun. Ma irita insa "organele de ancheta" si anchetatorii de orice fel care nu inteleg nici spiritul legii si nici realitatea-absurda a actiunilor lor.

Filosofia Dreptului trebuie regandita. Urgent. 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...