miercuri, 15 august 2018

Suburbanul ca politică de stat

Rar reacționez la evenimentele politice și sociale imediate. In principal deoarece am constatat ( după aproape 25 de ani de politică) că este greu să vezi adevărul fără a căpăta o perspectivă. Perspectiva trecerii timpului. Patimile politice, opiniile anturajului sau chiar ale "prietenilor" din mediul social tind să distorsioneze adevărul. Si oricum, mai bine taci în banca ta decât să vorbești ca proasta satului.

De data asta însă nu cred că am nevoie să mă distanțez pentru a puncta o realitate sumbră: suburbanul și vulgarul promovat la rangul de politică de stat și de doctrină politică. Da, mă refer la utilizarea ( repetată după acel "Puie Monta" ) a indemnului : M*** PSD.

Recitiți indemnul și întrebați-vă când, în ultimii 10-20 de ani ați putut să spuneți asta cu voce tare. Dacă ați făcut-o , nu aveți ce să căutați aici. Deci nu ați făcut-o dar acum vă permiteți să o scrieți în mod public, să strigați într-o piață publică, să vă identificați cu vulgaritatea incontestabilă a expresiei. Si astfel vulgaritatea maximă intră în cotidian ? Expresia suburbană însă pare să determine un bulgăre de zăpadă care creste cu o viteză incredibilă. Expresiile suburbane invadează spațiul public, prelungiri ale acestei prime excepții. Si atunci mă întreb : voi asa ați gândit mereu și v-a fost frică să vă exprimați liber ( prefăcuți , mincinoși..) sau ați fost contaminați ? Desigur a doua opțiune este iluzorie căci un spirit, o minte curată nu poate fi contaminată de vulgar în acest ritm rapid.

Nu contest faptul ca acțiunile conducerilor politice actuale merită toată scârba noastră și trebuie luptat pentru a încerca măcar limitarea activităților acestora dar există ( sau ar trebui să existe) limite impuse de bunul-simt intrinsec individului. Bun simt pe care ați avut impresia că îl aveți. Nu, ați fost în eroare. Vulgarul este parte din voi, în mod intim și fiindu-vă mai apropiat esenței voastre decât limbajul civilizat. Șatra, suburbanul, josnicia sunt adânc înrădăcinate în voi dacă asta afirmați cu voce tare și în mod public.

Am fost surprins și de pseudo-încercarea unui pseudo-filosof ( mai curând l-as descrie ca un gropar norocos - a avut șansa de a îngropa câțiva titani ai culturii române) de a legitima și explica această expresie. L-as fi rugat, înainte de a scrie acel articol, să își imagineze scena în care, mergând la Păltiniș, i-ar fi spus lui Noica : "M*** !"
Intelectualitatea are menirea de a înălța un popor. Legitimând vulgarul părăsești această categorie.

Femei, tinere, vârstnici, pensionari și adulți, toți îmbrățișând vulgarul, arătându-și astfel nivelul la care se simt confortabili. Acel limbaj eliberator care îți este propriu, ca o mănușă. Limbajul crează realitatea în care trăiești. Wittgestein v-a explicat mai bine. Ceea ce văd eu este că lumea voastră este plină de vulgar.

Nu condamn pe nimeni. Vreau doar să vă cer să vă gândiți: dacă eu am dreptate ? Dacă sunteți în realitate grobieni sau cum, prin ce mister, ați fost contaminați de vulgar. Ce a putut să vă facă să vă prăbușiți în mlaștina călduț-slinoasă a suburbanului ?

Vă aștept înapoi într-o lume care tinde să se civilizeze și să impună generațiilor care ne urmează un limbaj curat, frumos, elevat. Un limbaj românesc nu țigănesc. Cât încă suntem români și nu au rămas doar descendenții șatrelor nomade în țară.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...