joi, 16 august 2018

Academia. Platon. Gradina

Cuvânt uzual:  Academie.

In mod incomplet ( sau pur și simplu dezinteresat), DEX informează:

ACADEMÍE, academii, s. f. 1. Societate de învățați, de literați, de artiști etc. creată pentru dezvoltarea științelor și a artelor; înaltă instituție culturală care reunește pe cei mai de seamă savanți și artiști. 2. Școală de învățământ superior. [Acc. și: (după lat.) académie] – Din fr. académie, lat. academia.
sursa: DEX '09 (2009) 


In realitate Platon își ținea cursurile, "exercițiile", discuțiile filosofice într-o gradină, Hekademeia. Grădină închinată eroului atenian Hecademus (Ἑκάδημος). Sau Akademos (Ἀκάδημος ). Cel care a salvat Atena fiind pârâcios. Poveste pe care ati citit-o în legendele Greciei antice. Ceva cu o răpire, spartani, pedofilie, Elena din Troia etc...Nu ?.. Vine ea vremea pensionării și vei citi atunci. 

 

Corect ar fi deci Academeia, Academeie. Dar mai contează corectitudinea ? Aparent noi am preluat cuvântul din franceză, francezii fiind vinovați de eroarea făcută.
( Digresiune în digresiune : Într-o discuție publică, Alfred d'Orsay - cunoscut mai ales ca și contele de Orsay- ii explica lui Benjamin Disraeli - prim ministru britanic  :
Contele D'Orsay: Domnule, eu m-am născut francez, am trăit ca un francez și voi muri francez !
Benjamin Disraeli: Omule, dar tu nu ai nici o ambiție ?)

Acum pare logica preferința academiilor pentru filosofia idealist-platoniciană în detrimentul stoicilor, epicureicilor,  scepticilor sau oricărui alt curent filosofic. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...