duminică, 30 iunie 2013

Checkpoint 43. Ganduri razlete. Cadoul meu.

Ce am mai invatat in ultima perioada:

Timpul nu exista. Exista insa o dinamica a vietii tale. Am trait in cursul unor zile experientele unor ani. Si am luni care au disparut in neant. Varsta unui om ar trebui calculata functie de cat de mult a trait. Cata viata este in virsta lui.

Dorinta de viata este supra-apreciata. In fata unui neant spre care mergem si avand in spate un neant din care venim, dorinta de a ne agata de inca un an este comica. Calitatea vietii vs cantitatea/lungimea ei.

Oamenii sunt frumosi asa cum au devenit ei si cum i-ai cunoscut. Nu trecutul lor ii defineste ci ceea ce sunt si cum sunt cand iti intersecteaza viata. Experiente similare ii fac pe unii ingeri si pe altii demoni. Fara antepronuntari.

Nu exista o masura pentru a judeca. Orice. Oameni, idei, actiuni. Procust a dorit distrugerea omenirii. Nimic nu este atat de simplu pe cat pare.

A dori si face bine aduc binele in tine. In schimb notiunea de bine este specifica fiecaruia. Nu judeca ci incearca sa intelegi.

Oameni intra si ies din viata ta periodic. Nu este nici vina si nici meritul tau. Drumul fiecaruia este al sau, nu al tau, nu al vostru. Imbogateste-l pe cel de langa tine cu darnicie, rapid. Nu se stie cand drumul lui va coti si ceea ce i-ai dat ii poate ajuta apoi. Accepta cu sinceritate darurile lui. Ai nevoie de ele pe drumul tau. Exista insa putini care merg pe aceleasi drumuri cu tine. Drumurile se unesc si devin mai largi si mai usor de strabatut. Pretuieste-i la adevarata lor valoarea. Ei impart cu tine si problemele din fata ta si au aceleasi cicatrici ca tine. Opriti-va impreuna a admira frumusetea drumului din cand in cand.

Politica fara etica si morala corupe. Nu exista stanga, nu exista dreapta. Exista oameni care doresc sa faca bine si care mai au dorinta de a extinde binele general. Autoselectati spre crucificare sunt singurii care fac ca societatea sa nu se prabuseasca in haos. Anonimi atlasi care au parte de durere multa si de bucurii putine. Interioare.

Imbratiseaza problemele grave care iti apar in viata. Ele sunt ciurul prin care vei cerne prietenii. Si ele sunt lupa prin care te vei vedea in nuditatea ta interioara. Puterea trebuie testata, nu afirmata.

Invata-ti limitele. Invata sa te opresti inainte de a abandona ca sa poti, a doua zi, sa mai lupti . A te epuiza, a muri, a abandona pot parea actiuni eroice dar lasa ziua care vine fara aparatori.

Pretuieste tacerea. Cand taci incepi sa auzi. Dar sa nu taci de frica de a te ascunde sau a ascunde ceea ce gandesti sau ceea ce esti. Indiferent de ceea ce vor interpreta altii. Esti ceea ce esti si asta trebuie sa transpara prin gandirea ta exprimata. Cei care cauta sa te denigreze vor altera oricum si vorbirea si tacerea. Faptele tale dau insa valoarea de adevar nu vorbele.

Viata iti da ceea ce ai nevoie, nu ceea ce iti doresti. Invata sa nu te mai plangi si sa te bucuri de ce ai primit. Invata sa gasesti sensul a ceea ce ti se intampla. Totul vine de la tine, din actiunile, non-actiunile, afirmatiile si tacerile tale. Este o expresie a ceea ce esti, ceea ce ai fost si determina ceea ce vei deveni.

Exprima-te. Explica clar ceea ce esti, ce iti doresti, ce iti place, ce iti displace. Nu presupune ca "ai dat de inteles". Frustrarile apar din aceste asumari de pozitii. Ceea ce este evident pentru tine este ascuns celorlalti. Intreaba clar ce se asteapta de la tine. Forteaza chiar comunicarea clara, explicita, nuda, laconica. Suntem cu totii diferiti. Din fericire.

Credintele, opiniile politice, filosofice, apartenentele sociale nu ne despart si nu ne definesc cu exactitate. Afla ce este un om din interactiunea directa cu el. Fara prejudecati. M-am simtit mai apropiat de "dusmani" ideologici decat de cei din acelasi cerc (formal) de credinte.

Nu exista Bine si Rau. Exista Binele meu si Raul meu. Exista Binele nostru si Raul lor. Gaseste-ti valorile. Nu le bate in cuie. Ele se pot schimba. Imbratiseaza schimbarea. Cu atentie ca aceasta sa fie a ta, emanand din tine si exprimandu-te pe tine. Sa fii tu in schimbare si nu lumea sa fie schimbarea ta. Cea mai mare pierdere pe care o poti avea este ca tu sa te pierzi de spiritul tau. Sa devii forma lipsita de propria-ti substanta. Schimbarea nu arata lipsa de caracter sau de consecventa. Arata ca esti in viata. Raul isi schimba forma, viteza, adancimea, claritatea pe cursului lui. Si ramine acelasi. Incremenirea este superba dar doresc sa o experimentez in moarte.

Repeta des mantra : Vreau sa pot lupta cu ceea ce pot schimba, sa ma impac cu ceea ce nu pot schimba si sa am intelepciunea sa le deosebesc.

Foloseste dietele. In mancare, in dorinte, in asteptari, in placeri, in munca, in ura. Excesele nu sunt de evitat dar trebuiesc asumate cu atentie.

Gandeste. Cat mai mult. Gandirea iti modifica viata. Gandirea este sursa placerilor tale. a dezastrelor tale si a dinamicii vietii. Fara a gandi mult si cu atentie esti un sofer pe drumul vietii tale care nu stie incotro merge. Tu mergi, nu drumul te duce. In caz contrar vei ajunge undeva. Nu stiu unde. Poate te va duce bine. Nu stiu.

Si nu uita sa razi si sa te bucuri ca esti in viata si viata in tine. Nu va dura mult. 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...