sâmbătă, 7 februarie 2015

Principii hedoniste ( rep.)

Potrivit lui Jeremy Bentham (via Onfray) valoarea placerilor si a chinurilor poate fi examinata in lumina a sase criterii...
Primul criteriu: Intensitatea- Superioritate a placerii vii asupra unei placeri de intensitate mai slaba. Nimeni nu poate spune cata importanta cantitativa are ceea ce resimt eu. Intensitatea da un anumit nivel pe o scara, ea constituie un fel de abscis intr-o schema hedonista. O noapte nebuna vs un zambet pe strada ?
Al doilea criteriu: Durata. Superioritate a placerii lungi si durabile asupra unei placeri trecatoare. Ca si cantitatea, si aici avem subiectivitatea in experimentarea cantitatii de timp resimtite de un anumit trup. O lunga poveste vs one night stand ?
Al treilea criteriu : Certitudinea. Superioritate a placerii probabile asupra placerii improbabile. Aici e destul de evident :) Take her..Angelina is married already !
Al patrulea criteriu: Amploarea. Superioritate a unei placeri impartasite de mai multi asupra placerii solitare. Da, poti sa ii dai o conotatie sexuala..si tot vei fi de acord cu mine.
Al cincilea criteriu: Fecunditatea. Superioritate a placerii inductoare asupra placerii limitate ca efecte in timp - a se prefera prima noapte de dragoste pentru promisiunile-i potentiale tuturor celorlalte care vor urma, cu realitatile lor prozaice. E scris "pentru" nu "impotriva" ,"in ciuda"...deci probabilitatea unor efecte in lant induse de o placere declansata.
Al saselea criteriu: Puritatea. Superioritate a satisfactiilor care nu costa nimic asupra placerilor platite scump. Placerea este cu atat mai pura cu cat nici o neplacere nu se amesteca in ea sau cu cat nu este platita deloc, ori foarte, foarte putin, cu o neplacere.
Acum zi tu... incep totusi sa iti placa hedonistii si epicureicii ... da' n-am terminat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...