vineri, 15 iunie 2018

Fracturi comunicationale.Pokerul, hotul si poporul.

Mesajele opoziției ( politice, societății civile urbane etc) rămân fără ecou în rândul poporului și a majorității populației. In ciuda acestei evidente, prostia comunicațională continuă. In anul 1994 am făcut primele cursuri de management politic ( cursurile organizate de Free Congress Foundation - aka Republicanii US). Prima lecție ( eram antrenați să putem contracara politic FSN-ul) era : nu vorbiți cu alegătorii voștri . Nici cu ai lor. Vorbiți cu cei care nu sunt deciși sau cu cei letargici pentru a-i aduce la vot.
Mesajele actuale ale opoziției ( și a unei părți a intelectualității, intelectualitatea înregimentată) nu produc efecte și una din cauzele ( multiple de altfel) ineficientei este slaba înțelegere a mentalității actuale a masei populare.
Exemple de comunicare greșită în ultima perioadă :
- moaștele aduse de dna primar Firea. Si masa populară va fi oripilată de asa ceva ? V-ați adresat cui ? Ateilor ? Cred că ei deja sunt in tabăra voastră. Prin aceste mesaje de un sarcasm ( uneori grobian) ați întărit poziția atacată.
- fraudarea Fondurilor Europene. Pe bune ? Nu ați remarcat opinia populară în care Europa ne fură și ne jecmănește ? In care OMV, Schwein- hoffer ne fură pădurile ? In care italienii și arabii ne cumpără pământurile agricole ? A fura un hot este un act de dreptate.
- mita din zona oamenilor de afaceri. Chiar asta le pare evident. Patronul rău trebuie sa "decarteze"
- furtul din banul public. Dar ideea ( chiar venind din perioada postbelică și întărită în perioada comunistă) este să furi tot ce poți. Hârtia igienică de la baie. Vopseaua din atelier. Zahărul din cafenele. Prosopul din hotel. Nu e furt..este completare.

Încercați să explicați însă toate aceste evenimente din perspectiva a ceea ce ii afectează pe ei, în mod direct.

Unele "atacuri" par a întări poziția unor imbecili vremelnici conducători fără har sau morala a destinelor populare. Din turnul de fildeș nu se câștigă alegeri. Nici măcar nu se câștigă faima. Doar una intra-grup. Unde sunteți deja zeităti în viată.

Îmi aduc aminte un banc perfect pentru aceasta eroare de comunicare :

In timpul revoltei țărănești din Transilvania, un agitator sosește într-un sat aparținând risipitorului grof Janos și începe să ii instige pe locuitori împotriva acestuia.
“Groful Janos e la Viena și cheltuiește mii de galbeni pe ospețe, în timp ce voi muriți de foame!”, le spune agitatorul.
"Huo, jos groful Janos!”, tipa oamenii înfuriați.
“Mai mult”, continu
ă agitatorul, “groful Janos a cumpărat amantei sale bijuterii de cinci mii de galbeni!”
“Huo, moarte grofului Janos!” “Si asta nu e tot…
"Groful Janos pierde în fiecare zi mii de galbeni la poker!” Liniște. “T
ărani, nu ați auzit?! Groful Janos pierde zilnic mii de galbeni la poker!” Liniște.
Apoi, o voce timida: “Pai dacă nu i-a intrat cartea…” 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...