miercuri, 13 februarie 2013

Dilema? Nu, trilema

Epicur a enervat multa lume. Dante l-a bagat in Infern la loc de cinste. Platonicienii doreau sa ii distruga toata opera. Au reusit. Tot ce stim astazi despre Epicur sunt din citatele dusmanilor. Dusmanii, dupa cum se vede, te pot duce in posteritate si te salveaza de uitare. 

Fiind atat de enervat bineinteles ca este printre favoritii mei. 

Nu ma enervati cu .." iarasi ai deschis paranteze si te indepartezi de subiect" De asta am facut acest blog. Sa ma invart in cercuri. Citeste numele blogului.

Trilema lui Epicur ne este cunoscuta deoarece un invatacel/preot de mare rang, Lactantius il injura. Daca tacea , trilema disparea. Asa ea a bantui toate istoria filozofiei. 

Pe scurt Epicur afirma :

Doreste Dumnezeu sa opreasca raul dar nu poate ? Atunci nu este omipotent.
Poate dar nu vrea ? Atunci este un Dumnezeu rau. 

Si poate si vrea sa opreasca rau ? Atunci de ce mai exista raul ?
Nici nu vrea si nici nu poate ? Atunci de ce il mai numiti Dumneazeu.

Sah-mat la rege . 

Inainte de a-mi servi parerea ta: las-o balta. S-au zbatut oameni mai valorosi ( precum Leibnitz sau Hume) sa gaseasca un raspuns coerent sau unii mai habotnici ( Lactantius de ex care incheie discutia : Dumnezeu nu se baga in treburile oamenilor) si au dat gres. 

Ca sa incheiem discutia prieteni sa spun ca Epicur a trait intre anii 341-270 i.e.n. Adica i.Chr. Deci vorbea de alt Dumnezeu. Problem solved !
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...