duminică, 24 februarie 2013

Magarul lui Buridan

S-ar presupune ca stiti fabula Magarului lui Buridan asa ca cititi-o macar acum :

A fost odata un magar foarte flamand care avea in fata , la distante egale de el, doua gramezi de fan identice ca marime si prospetime. Magarul nostru era tare nehotarat din care sa manince si nu se putea hotara cu care sa inceapa sau pe care sa o aleaga. In cele din urma magarul nostru a murit de foame nereusind sa ia o decizie. 
In alte versiuni magarul se afla la egala distanta de fan si apa fiind si infometat si insetat. Moare atat de foame cat si de sete. Versiuni, versiuni.Eu o prefer pe cea de-a doua.

Jean Buridan/Johannes Buridanus) (cca. 1300 – 1358) a fost un filozof francez in ale carui scrieri insa nu gasim aceasta fabula. In principal deoarece numele lui s-a lipit de o fabula in care filozofia lui ( determinismul moral ) este luata in ras. Un fel de banc Radio Erevan. Si asa un filozof minor intra in nemurire.

Dar si aici am o problema legata de vechimea aceste fabule caci, Aristotel ( Despre Cer - lucrare cosmologica) spune : "...un om, la fel de infometat cat si de insetat, si plasat intre mancare si apa, trebuie sa ramina nemiscat si sa moara de foame si de sete" luand in deradere ideea sofistilor potrivit careia Pamantul este stationar din cauza ca este circular si toate fortele trebuie sa fie egale in toate directiile.

Ideea acestui paradox intre forte egale a fost insa "descoperita" de Abu Hamid al-Ghazali ( cca 1100 - Incoerenta filozofilor) unde spune :
Sa presupunem ca omul are in fata lui doua intalniri si el are o dorinta puternica de ale avea pe ambele dar nu le poate satisface simultan. Cu siguranta va merge la una din ele multumita unei calitati inrinseci care il ajuta sa aleaga intre doua lucruri identice.
OK..or fi ai nostrii "incoerenti" dar tu esti un mic furacios .

Imediat insa contrazis de filozoful maur Averroes ( 1126-1198) care crede exact invers. Adica gen magarului lui Buridan.

Buridan/al-Ghazali/averroes ? Hmm... "maretia" filozofiei arabe in perioada medievala are un mic secret: plagiatul. Niste ..magari ...

In continuarea discutiei... intra Baruch Spinoza ( big like) :

[I]t may be objected, if man does not act from free will, what will happen if the incentives to action are equally balanced, as in the case of Buridan's ass? [In reply,] I am quite ready to admit, that a man placed in the equilibrium described (namely, as perceiving nothing but hunger and thirst, a certain food and a certain drink, each equally distant from him) would die of hunger and thirst. If I am asked, whether such a one should not rather be considered an ass than a man; I answer, that I do not know, neither do I know how a man should be considered, who hangs himself, or how we should consider children, fools, madmen, &c.
Baruch Spinoza, Ethics, Book 2, Scholium, 1677

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...