sâmbătă, 9 februarie 2013

Viata grea. Thales

Si filozofii se tin de bancuri.Sau nu. Intr-o zi Thales din Milet, a fost intrebat de ce nu are copii. Raspunsul specific unui pesimist :
-Pentru ca mi-ar fi mila de ei. 

O alta poveste despre Thales este relatata de Platon in Teaitetos. Thales mergea privind cu atentie norii si cerul cand era gata sa cada intr-o groapa din fata lui. O sclava ( cu destul curaj si simt al umorului) l-a intrebat :
- Ce crezi ca vei vedea si descoperi pe cer daca nu esti in stare sa vezi pamantul de sub picioarele tale?

Povestea a fost plagiata in decursul istoriei de multa lume. Fara ca Platon sau Thales sa fie deranjati. La Fontaine , ceva de zis ?

Dupa ce ati zambit sa revenim un pic la Thales:
- filozof presocratic ( 624-546 i.e.n) ;
- potrivit lui Bertrand Russel " filozofia europeana incepe cu Thales"
- a fost printre primii filozofi care a respins explicatiile supranaturale ( zeitati sau dumnezei) fiind astfel precursor al revolutiei stiintifice ( care insa s-a aminat aproape 2.000 de ani)
- matematician de varf ( primul care a stiu cum se calculeaza inaltimea unei piramide sau distanta unei corabii de mal) si uneori numit primul matematician din istorie. 

Acum ca v-am stricat buna dispozitie cu atatea explicatii mai cititi o data "glumele". Poate gasiti si altceva in afara de ras.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...