luni, 11 februarie 2013

Mozart Copilul Einstein.

De fiecare data cand ascult muzica lui Mozart simt cum imi creste IQ-ul. Si pentru ca ati pus muzica lui Mozart copilului vostru ( sau ati lipit o pereche de casti pe burta unei gravide) stiti ca ati facut un pas important in genialitatea copilului. Exista companii in toata lumea care din asta traiesc - vanzand dezvoltarea cognitiva a copilului vostru sub forma muzicii lui Mozart ( exemplu destul de faimoasa si bogata "Baby Einstein" din SUA). Parintii din toata lumea se imbulzesc sa cumpere aceste CD-uri ( cei mai computer skilled le downloadeaza gratuit de pe Internet deja virusate) caci nimic nu trebuie precupetit in efortul de dezvoltare a urmasilor. Asa a aparut efectul ( sa nu spun psihoza) Mozart.

Asa si ? Totul pare sa fii inceput in anul 1950 cand un medic pe numele lui de botez Albert Tomatis a pretins ca a avut rezultate in tratarea unor pacienti cu tulburari de vorbire si/sau auditive numai expunandu-i la muzica lui Mozart. Dar a trebui ca in anul 1990 "University of California at Irvine" sa faca un test pe 36 de studenti care au ascultat timp de 10 minute sonata lui Mozart inaintea unui test pentru determinarea IQ. Potrivit Dr, Gordon Shaw, psiholog, rezultatele au aratat o crestere cu 8 puncte a rezultatelor dupa "expunerea" la muzica. Si bum !

Apare si un muzician ( Dan Campbell) care incepe cu inregistrarea ( TM, (R) ) procesului terapeutic, tipareste CD-uri dar si carti pe acest concept si gaseste sustinatori inclusiv in guvernele statelor Georgia, Florida si Tennessee.Milioane si milioane de dolari.

Dar cum si in lumea academica cat si in cea reala invidia nu iti da pace apar contra-studiile care infirma afirmatia grandioasa. Rautaciosul Dr. Frances Rauscher demonstreaza printr-o alta serie de studii ca expunerea la frumoasa muzica a lui Mozart nu imbunatateste nimic. Nici alta muzica clasica, preclasica sau simfonica.Nada, nothing, zip, zero, teapa.

In ciuda demontarii mitului de catre comunitatea stiintifica el persista. Si stii ce ? Pentru ca esti super-parinte facand asta !

Cearta invidioasa intre cercetatori continua ceea ce dovedeste ca expunerea lor la muzica nu i-a facut mai destepti. Q.E.D.

PS: Ma duc sa ascult Mozart cu sau fara efecte terapeutice. 



science.howstuffworks.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...