marți, 12 februarie 2013

Festina lente.

σπεῦδε βραδέως (speude bradeos) - Grabeste-te incet. Oximoron. Nu, nu sunt viermi instestinali.
Folosit ca motto de multi imparati romania ( ex Augustus sau Titus). Apoi de toata lumea. La noi a ajuns ca "Graba strica treaba". Deh..probleme la traducere.

Totul pare a pleca de la Suetoniu / De vita Caesarum care povesteste ca imparatul Augustus ura graba generalilor si recomanda mereu precautia. 

Si cum si atunci impactul vizual avea valoare mare Augustus a batut monede de aur care purtau imaginea unui crab si a unui fluture.Ceea ce rautaciosii ar interpreta ca "Zboara tarandu-te". Imaginea insa a prins fiind intalnita in toata istoria Europei ( Shakespeare, Erasmus, familia Medici blabla). 

Grabindu-se incet dar sigur a fost mottoul adoptat de justitia indiana (da, si indienii au avut si au justitie). In anul 1205, Moloji Thorat a cerut dreptate in fata unei judecator. Dupa 751 de ani , in 1966 urmasii lui au castigat procesul. Nu se cunoaste suma dar sper ca avea dobanda.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...