vineri, 3 mai 2013

Iepurasul de Paste. Iepure ? Paste ?

Traditia Iepurasului de Paste pare un pic suspecta deoarece ( din ceea ce stiu ) in Israel nu prea exista/existau acum 2000 de ani, iepuri.  Iepurele nu apare ca personaj mitic in povestirile, legendele orientale ci pare/este un personaj al culturii europene.

Sa sapam insa in aparitia acestui motiv/simbol : iepurasul de Paste.
Gasim iepurele insa in foarte multe biserici medievale. Motivul este ( mda..devine plictisitor dar asta este evolutia culturii europene) regasit in Grecia antica unde mai multi filozofi ( nu am spus niciodata ca nu au spus multe idiotenii ), printre care Pliniu, Plutarch, Philostratus, credeau ca iepurele este hermafrodit. Deci se putea reproduce fara sa isi piarda virginitatea ! Deci iata imaculata conceptie. Iata cum iepurele se alatura imaginii fecioarei Maria.


Dar clericii medievali nu au facut doar sa transmita vechile credinte ci le-au modificat, au rescris ce nu le convenea si au generat "adevaruri". Printre legenedele promovate astfel apare una in care un iepure mic a asteptat trei zile in Gradina Ghetsimani intoarcerea lui Isus. In dimineata zilei de Paste, Isus s-ar fi intors in gardina preferata unde a fost intampinat de prietenul iepuras.

Explicatia asta sau explicatia pagana : in majoritatea culturilor europene iepurele apare ca un simbol pagan al fertilitatii (dar ei vazusera ca iepurele face si sex si are si multi pui) . Fertilitate care este sarbatorita in aceeasi perioada a anului, dupa terminarea lucrarilor de primavara.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...