miercuri, 7 august 2013

Despre moarte.

" Intr-adevar,moartea nu inspaiminta pe acela care a inteles temeinic ca nimic inspaimantator nu este legat de sfarsitul vietii. De aceea, nebun este cel care spune ca se teme de moarte, nu fiindca va suferi, cand moartea vine, ci din cauza ca sufera in asteptarea ei. Ceea ce nu ne aduce nici un rau, odata sosit, produce numai o suferinta lipsita de temei, prin asteptare. Moartea, cel mai infricosator dintre rele, nu are nici o legatura cu noi, dat fiind ca atata vreme cat existam, moartea nu exista, iar cand vine, noi nu mai existam. Nu are deci legatura nici cu cel viu, nici cu cel mort. Pentru cel viu nu exista inca, iar cel mort nu mai exista el. Majoritatea oamenilor insa se tem de moarte ca de cel mai mare dintre toate relele si, alteori, o aleg ca un refugiu fata de relele din viata.
Omul intelept nu cere neaparat sa-si traiasca viata, nici nu se teme de incetarea ei. Nu-i este sila de a trai si nici nu socoteste incetarea vietii ca un rau. Intocmai cum oamenii nu cauta hrana cea mai abundenta, ci cea mai gustoasa, tot asa inteleptul cauta sa se bucure de timpul cel mai placut si nu de cel mai lung. Iar acel care ii indeamna pe cei tineri sa traiasca bine iar pe batrani sa sfarseasca bine este lipsit de minte, nu numai din pricina ca viata este imbietoare, ci si pentru ca face obiectul uneia si aceleiasi preocupari; sa traiesti asa cum se cuvine si sa mori cum se cuvine. Mai rau inca gandeste acela care afirma c-ar fi fost mai bine sa nu ne fi nascut si, odata nascuti, sa trecem cat ma degraba prin portile lui Hades.
Daca, intr-adevar, un asemenea om este convins de ceea ce spune, de ce nu paraseste viata ? I-ar fi usor sa faca acest lucru daca ar fi convins de ceea ce crede. Daca ia totul in deradere, vorbele lui sunt nesabuite, in lucruri care nu admit asa ceva. Trebuie deci sa ne amintim ca ceea ce ne va aduce viitorul nu ne apartine, dar nici nu este cu totul strain de noi. Nu trebuie sa ne bizuim cu totul pe cele ce vor veni, ca pe ceva ce este implacabil. Dar nici sa nadajduim, in ideea ca nu se vor intampla. "

Epicur

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...