miercuri, 7 august 2013

Necesitate sau libertate ?

Necesitatea, nu libertatea, conduce viata societatii; si nu intamplator conceptul de necesitate a ajuns sa domine toate filozofiile moderne ale istoriei, in care gandirea moderna a cautat sa se inteleaga pe sine si sa-si afle orientarea filosofica. -Gasset

Din pacate ,insa, aceasta aplecare spre necesitate a dus la o filosofie seaca, inaplicabila si care nu ofera necesara viziune dezvoltarii umanitatii. Necesitatea este aplecarea spre real si spre imediat. Traim si putem supravietui imediatului dar ne indreptam catre o destinatie deja necunoscuta.

Filosofia a tradat umanitatea cand a abandonat "libertatea" si viziunea asupra dezvoltarii umanitatii, optand fie spre aroganta universitara sau spre necesitate.

Ultima viziune coerenta este cea a Republicii lui Platon. Ea inca se aplica si s-a implementat in ultimii 2000 de ani prin interventia clara/brutala a religiilor monoteiste. Din pacate, putem deja afirma fara dubii, aceasta viziune este o utopie a carei punere in practica a dus la aberatii evidente.

Daca viziunea idealista ( la care s-au raliat si stoicii, sofisti, cinicii)  s-a dovedit perdanta, nu ar fi momentul sa analizam viziunea hedonista ? Nu neaparat (doar) cea Epicureana ci toata scoala hedonista ( cu o mai mare aplecare spre Democrit) .

Daca am ramine fideli viziunii idealiste, am putea macar sa o ducem spre forma ei pura ?  Chiar daca pare extrema ?





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...