vineri, 30 ianuarie 2015

Dupa doi ani...nimic...

Acum doi ani (martie 2013) scriam o avertizare. Astazi o sustin si o declar "profetie". Daca continuam sa nu luam masuri, ea se va implini...
Am preferat sa nu adaug si dezastrul Charlie lasand textul nealterat...

" Citesc in presa : Marele imam al universitatii Al-Azhar, cea mai inalta autoritate a islamului sunit, a solicitat sambata adoptarea unei "rezolutii internationale" care sa interzica orice jignire adusa islamului si celorlalte religii mondiale, dupa violentele care au urmat difuzarii unui film islamofob realizat in Statele Unite, scrie AFP.

Ahmed al-Tayyeb a subliniat "necesitatea unei rezolutii internationale (care sa interzica) jignirile simbolurilor religiei musulmane", intr-un comunicat adresat secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, si difuzat de agentia oficiala egipteana Mena.
Ma intreb de ce oare marele imam nu isi indeamna supusii la oprirea violentelor. De ce discutam despre o carte, despre un desen sau despre un film de prost gust in loc sa discutam despre miile de victime ale intolerantei religioase musulmane. De ce 9/11 este trecut sub tacere. De ce uciderea ambasadorului american in Libia este ..ok. De ce se permite inca existenta talibanilor, a culturilor lor de mac, a discrimarii bazate pe sex, de ce sunt ei incurajati, finantati si nu apostrofati de acesti lideri spirituali ? Domnule imam, un film de prost gust facut de cativa amatori versus uciderea unui ambasador si a altor trei oameni din corpul diplomatic ? Si va considerati victime ? Considerati ca ONU ar trebui sa va ia apararea ? Apararea in fata cui ? A unei carti "satanice", a unei benzi desenate, a arderii unei carti tiparite, a unui filmulet de prost gust facut de citiva idioti ? La asta raspundeti cu sange si crime dar cereti dreptate ?

Nu sunt fanatic religios. Nici macar nu ma declar credincios vreunei religii dar aceste idei insulta bunul simt si minima logica morala a oricui.
Exista lucruri ascunse, exista amenintari potentiale. Exista sub acest subtire strat de toleranta, blandete si calm european realitati istorice lungi de mii de ani. Exista istoria care va invata ca europenii au imbracat in nenumarate randuri lumea cunoscuta in sange. Incepand dinaintea lui Alexandru Macedon. Istoria omenirii este o istorie a cruzimii , fortei , lacomiei Europei si a popoarelor europene. Exista doua razboaie mondiale pe care doar dorinta de putere si "spiritul european" le-a creat. Miliarde de suflete pierdute in aceste porniri ancestrale ale europenilor.
Ca popoare ne-am civilizat inaintea altora. Nordicii si-au abandonat tendintele ucigase ale vikingilor. Germanicii au lasat Valhala in spate. Dacii au uitat de "vom muri si vom fi liberi". Ne-am civilizat si am adoptat ca masura a acestei civilizatii toleranta. Am adus la rangul de  valori principale intelegerea, bunatatea, non-agresiunea, morala, si parem a fi ingropat securile razboiului pline de sangele atator popoare, unele dintre acestea fiind total sterse de pe fata pamantului doar pentru ca ne erau in drum . O alta Europa mai tanara si mai exubeanta- America- ne-a urmat pe acest drum catre pace.
Nu va inselati insa. Sub pojghita subtire de toleranta inca mai clocotesc furiile razboinice care au zguduit lumea. Conflictul recent din Yugoslavia v-a aratat asta. V-a aratat ( daca ati privit cu atentie) ca arta razboiului , crimele, tortura si genocidul fac inca parte din fiinta noastra si ca nu sunt ruginite sau invechite. Ca pojghita se poate rupe usor. Ca suntem anxiosi si stresati si din cauza imenselor porniri ucigase si razboinice pe care le refulam zi de zi. Suntem ceea ce suntem, noi, europenii. Ascultati-ne muzica, ascultati Beethoven sau Wagner si veti vedea un pic din sufletul european.
Omorati ambasadori, executati atacuri teroriste in Europa, ati distrus WTC si ati omorat 3000 de americani, americanii, urmasii Europei, inca omorati jurnalisti si simpli turisti in zonele de conflict si ne sfidati profitand de toleranta noastra. Sunteti siguri de ceea ce faceti ? Sunteti siguri ca vreti sa zgandariti rasa alba ? Stiti bine ce puteti trezi acolo daca nu incetati ? Sper sa intelegeti pericolele. Daca v-au deranjat citeva desene si le acordati atata importanta uitati-va la Hulk. Nu este verde..este alb.
Deci trei idioti fac un film tampit si il pun pe Youtube. Voi omorati trei membrii ai ambasadei SUA, o vandalizati, atacati alte ambasade (simboluri ale non-violentei si ale dialogului inter-statal) si amenintati cu atacuri teroriste. Si totodata cereti ONU sa va protejeze ?
Europa va tolera, va cauta cai de comunicare, va discuta, va ruga, isi va ingropa mortii, va discuta din nou. Si din nou. Se va autoblama. Se va invinovati ca nu a reusit sa aduca pacea. Pina la un moment dat cand nu va mai suporta...
Nimeni sa nu trezeasca spiritul primar european. Monstrii trebuie sa doarma."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...