joi, 15 ianuarie 2015

Kant pus pe glume ( republicare)

Desi nu sunt un mare admirator al lui (nu sunt kantian), Kant a fost cu siguranta unul dintre marii filozofi ai omenirii. De o rigurozitate exasperanta si de un rationalism exagerat. Avand demonstratii logice si idei clare pe care este greu sa le combati. Dar care nu sunt neaparat si continatoare ale adevarului.  Avand si un limbaj complicat, un fir logic alambicat, fapt care ( desi este intalnit la majoritatea filozofilor moderni si contemporani) a dus la o izolare a filozofiei intr-un turn de fildes .A nu il citi insa inseamna ca nu avea cultura filozofica.Dixit. Este, a fost si va fi una din pietrele de baza ale constructiei filozofiei.  A avut insa un umor fin si placut.

Kant provenea dintr-o familie modesta si a avut o tinerete marcata de lipsuri. Abia dupa ce a reusit sa devina profesor in cadrul Universitatii din Koningsberg si-a vazut finantele asigurate. Intrebat de ce a ales celibatul , Kant a raspuns :
- Cand puteam sa ma bucur de casatorie nu am putut sa mi-o permit, iar cand am putut sa mi-o permit nu mai eram in situatia de a putea sa ma bucur de ea.

Casatoria ca o exagerata povara financiara generatoare de placeri. Suna a casa de toleranta. In ciuda faptului ca s-a comportat admirabil in fata sexului frumos ( si a pastrat un ton placut in scrierile lui ) putem sa il suspectam pe Kant de misoginism. El afirma ca poate demonstra ca femeile nu ajung in Rai conform Bibliei. In Apocalipsa Sfantului Ioan se afirma ca s-a lasat tacerea timp de jumatate de ora. "Asa ceva ar fi fost imposibil daca ar fi fost acolo o femeie" demonstreaza Kant.

O ciudatenie istorica.
Toata lumea stie ca Immanuel Kant este filozoful din Koningsberg. Putini insa stiu ca orasul, fosta capitala a Prusiei inaintea Berlinului, este astazi oras rusesc. Astazi se numeste Kaliningrad ( Калинингра́д ) si este capitala enclavei rusesti cu acelasi nume.
Asta in parte multumita bombardamentelor americane care au distrus orasul aproape in totalitate. Rusii l-au asediat, au terminat distrugerea si apoi l-au reconstruit ca fiind al lor. Pe rusi nu i-a interesant ca orasul exista din anul 1255 si a fost fondat de Cavalerii Teutoni.Oricum i-au expluzat din oras pe toti nemtii pentru a termina "curatirea terenului". Pe rusi nu prea ii intereseaza detaliile.
Pe Kant insa il interesau. A fost cunoscut pentru faptul ca se scula, manca si se culca la aceeasi ora. Tot timpul vietii. Si plimbarea de seara si-o facea la ora 17:00, nici un minut mai devreme sau mai tarziu. Locuitorii din Koningsberg/Kaliningrad isi potriveau ceasurile dupa Kant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...