miercuri, 2 martie 2016

A da socoteala ?

Urăsc să văd liderii (vremelnici) României moderne justificându-se în fata altor popoare, alianțe sau entități de orice tip. Naționalismul este ceva intrinsec popoarelor și ele trebuie să se elibereze de acest blestem al "corectitudinii politice".
In mod natural loialitățile noastre merg în cercuri concentrice astfel :
Ma simt atașat de familia mea -> prietenii si colegii mei -> concitadinii mei -> regiunea mea -> tara mea -> continentul pe care trăiesc -> rasa căreia ii aparțin -> umanității.
Ceea ce este natural și ,mai ales, denota o sănătate și vigoare a gândirii individului.
In rest totul este discurs care, dacă devine impunere, poate fi tratat ca atac la esența existentei individuale/nationale. Corect sau incorect politic, ( conform politicilor moderne, nu neapărat juste ,ci doar supuse vremurilor) ne definim astfel și loialitățile noastre nu trebuie nici negociate , nici schimbate și, în nici un caz, nu ne pot fi imputate. 

"Cum nimeni nu este profet în afara tării sale, popoarele nu mai au de dat socoteala decât fată de ele însele. Nimic, nici un ideal neclintit și valabil pentru toți, independent de locul sau de origine și superior împrejurărilor, nu trebuie sa pătrundă în individualitatea lor ori să-l îndepărteze de geniul pe care îl poartă. "Sa ne urmam calea proprie [...]. Să lăsăm oamenii să ne vorbească de bine sau de rău națiunea, literatura, limba; ele sunt ale noastre, sunt noi înșine, și aceasta e de ajuns"".

Înfrângerea gândirii
Alain Finkielkraut


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...